Cozonac cu aroma de rom

Postat de merisor67 in Prajituri
17 Apr 2014 | 6777 vizualizari
Cozonac cu aroma de rom

Mama mea adora aroma de rom la cozonac, mereu imi spunea ca daca nu pune esenta de rom din belsug, simte ca nu este cozonac. De data aceasta am facut si eu ca ea si au iesit niste cozonaci tare aromati. In plus fata de o reteta obisnuita am mai adaugat un ingredient: smantana. Daca mi-a placut mult compozitia de paine cu iaurt am zis de ce sa nu incerc si la cozonac, insa am ales smantana. Au iesit foarte pufosi si inclin sa cred ca un mare aport l-a avut smantana.

Ingrediente

Pentru aluat:
  • 6 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri smantana
  • 200 ml ulei
  • 500 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 50 gr drojdie proaspata
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 kg faina
Pentru umplutura:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri nuca macinata fin
  • 150 gr nuca taiata grosier
  • 1 varf lingurita sare
Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita lapte

Mod de preparare

De precizat este, ca toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin 1 ora inainte de inceperea prelucrarii lor.

Faina trebuie cernuta intr-un vas pentru a deveni pufoasa.

Intr-un bol frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam putin lapte caldut si o mana de faina.

Omogenizam bine totul, acoperim bolul si lasam aceasta maia la crescut la loc caldut cel putin 15 minute.

Intre timp amestecam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar(eu l-am rasnit), o parte din ulei si smantana.

Restul de lapte il vom incalzi putin. si vom dizolva in el restul de zahar.

Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam acolo maiaua, apoi amestecul de galbenusuri cu ulei si smantana, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom si incepem sa incorporam din faina de pe margini picurand din cand in cand si lapte caldut.

Oprim o parte din ulei pentru la finalul operatiunii, iar restul il vom adauga la aluatul care se formeaza.

Cand aluatul devine vascos, nu mai adaugam faina.

Ungem masa de lucru cu uleiul oprit si rasturnam aluatul pe masa. 

Incepem sa framantam tot ungand masa cu ulei pana la epuizarea acestuia.

Aluatul trebuie sa fie bine unsuros, astfel ca daca il vom pune pe o coala de hartie, aceasta sa se unga bine.

Punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut la loc cald, aproximativ 30-40 de minute.

Pentru umplutura, mixam albusurile cu zaharul si putina sare, apoi adaugam cacaoa si nuca macinata.

Impartim aluatul in trei parti pe care le vom intinde pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului si le vom unge cu compozitia de albusuri, iar deasupra presaram nuca taiata.

Rulam foile si le asezam in tavile unse cu ulei sau tapetate cu hartie de copt.

Acoperim aluaturile din tavi si le lasam din nou la crescut pana cand depasesc margine tavii, dupa care ungem aluaturile deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte.

Introducem tavile in cuptorul preincalzit si coacem cozonacii la 180 de grade pentru 40-45 bminute, sau in functie de cuptorul fiecaruia.

Spor si pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aroma de rom" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Retete similare

Desert panettone cu fructe confiate

Postat de panacris

Desert panettone cu fructe confiate

Ouăle se amestecă energic cu zahărul, până se omogenizează. Laptele călduț se amestecă cu drojdia și zahărul aromat vanilinat. Într-un bol mare se cerne făina, apoi se...

Citeste continuarea

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Postat de ela

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte ouale, drojdia, faina. Stafidele cu esenta de rom si cu apa calda le lasam la inmuiat din timp, apoi le scoatem si le stoarcem. Pregatim...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.04.2014, 20:37
ce cozonaci frumosi ai facut Maine fac si eu
la 17.04.2014, 20:38
Multumesc, Timea!
Sunt putin mai rumeniti ai mei, dar foarte pufosi si gustosi
la 17.04.2014, 20:39
Exceptional arata! Si eu ii adoooooor cu muuuuulta esenta de rom Minunat!
la 17.04.2014, 20:41
arata grozaaaaav!!!
la 17.04.2014, 20:42
Multumesc, Ruxy scump! Eu nu puneam esenta de rom, mai mult de lamaie si portocala, dar mama mereu imi facea observatie ca nu sunt aromati cum ii vrea ea

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking