Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate

Postat de margo in Prajituri
18 Apr 2015 | 3588 vizualizari
Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate

Demult am tot vrut sa fac cozonac cu fructe confiate. Am tot amanat pana intr-o zi cand am citit reteta Oanei Igretiu de la Savori Urbane.Cozonacul ei,pe langa fructe confiate,avea si ciocolata alba Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate.Cand am citit reteta,am zis : wow.trebuie s-o fac.Si am trecut la treaba.Am modificat putin reteta,sper ca Oana sa nu se supere. A iesit un minunat cozonac pufos,aerat,nesfaramicios.Umplutura a fost pe masura.Pe langa fructele confiate,am pus si un mixt de fructe deshidratate,nuci prajite si taiate,alune migdale,dar am presarat si cateva linguri de nuci macinate.Toate legate intr-o crema dulce de ciocolata alba.Aromele au fost sublime.Aluatul vanilat,iar peste fructe am pus coaja de portocala confiata si am ras coaja de la o lamaie.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1kg faina,
  • 2oua,
  • 2 plicuri drojdie dr.Oetker,
  • 150gr zahar,
  • 150gr unt,
  • 2ling ulei,
  • 500ml lapte,
  • 1praf de sare,
  • zahar vanilat,
  • coaja de lamaie.
  • Umplutura:
  • 200gr ciocolata alba,
  • 100gr coaja de portocala confiata,
  • coaja rasa de la o lamaie,
  • 200gr fructe confiate,
  • 200gr mixt de fructe deshidratate,
  • 100gr nuca macinata.

Mod de preparare

Laptele caldut se amesteca cu drojdia, o lingura din cantitatea de zahar, ouale, 2 linguri faina. Restul de faina, zahar, untul moale, aromele se pun intr-un vas mare peste care se rastoarna amestecul de lapte si drojdie. Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen. In acest moment se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza bine in aluat. Aluatul trebuie sa fie legat, omogen si nelipicios.

Se acopera cu un servet curat si se lasa sa dospeasca in loc cald,ferit de curenti de aer. Se tine aprox.o ora, pana isi dubleaza volumul.

Se incinge cuptorul. Aluatul se rastoarna pe masa infainata bine. Pentru a lucra mai usor, eu am impartit aluatul in doua parti egale. Din prima jumatate se intinde o foaie groasa de 0.5cm peste care se presara nucile macinate. Deasupra se presara fructele confiate amestecate cu cele deshidratate. Peste ele se presara coaja de porocala tocata marunt,apoi ciocolata alba taiata fasii subtiri. Deasupra se rada coaja de lamaie.

Foaia de aluat se ruleaza pe latura  lunga.Sulul se taie in doua, la dimensiunea tavii de copt. Fiecare jumatate va fi un minunat cozonac.Se pune in tavi unse cu unt si se mai lasa 30 min.la dospit. Deasupra se unge cu ou batut si se da la cuptor.

La fel se procedeaza si cu a doua jumatate de aluat.

Si inca un pont de la Oana: Pentru a se pastra mai multe zile proaspat cozonacul, se face un sirop din 50ml lapte, 3 linguri zahar,un zahar vanilat. Cand cozonacul este crescut si aproape rumen,se pensuleaza repede acest sirop si se mai da la cuptor cateva minute.

Cand sunt gata,se scot din forme sa nu transpire si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Dupa ce s-au racit, se pot portiona si servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Retete similare

Cheesecake cu fructe de padure

Postat de Oana

Cheesecake cu fructe de padure

Mai intai se zdrobesc biscuitii si amaretti, eu i-am pus la robot. In loc de biscuiti digestivi am gasit la Megaimage niste biscuiti sfaramiciosi cu scortisoara, o bunatate! Biscuiti maruntiti se...

Citeste continuarea

Tarta cu ciocolata si capsuni

Postat de privatelaura

Tarta cu ciocolata si capsuni

Ingredientele le pastram cateva ore la temperatura camerei.  Untul moale, cu un praf de sare si cu zaharul il amestecam cu un tel. Adaugam galbenusul si amestecam in continuare. Adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.04.2015, 22:59
la 18.04.2015, 23:03
Cu siguranta a fost foarte bun
la 18.04.2015, 23:58
la 19.04.2015, 08:02
arata fain, deci vreau o feliuta!
la 19.04.2015, 08:32
Bun!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking