Cozonac pufos si fara framantare

Postat de farfuriavesela in Dulciuri
18 Apr 2014 | 48747 vizualizari

Pregatirea cozonacului de sarbatoare este prilej de agitatie mare, gospodina noastra aseaza, pregateste, incalzeste, cerne ....ei, ce mai, forfota mare si arome delicioase in aer!!!

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci
  • 1 kg faina
  • 5 oua pt aluat, +1 ou pentru dat pe deasupra
  • 300 gr zahar (puneti mai mult daca va place mai dulce)
  • 100 gr margarina topita/unt
  • 5 linguri de ulei
  • 400 ml lapte
  • cub de 42 gr drojdie
  • 200 gr nuca
  • 4 linguri cacao
  • coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
  • esenta de lamaie
  • praf de sare

Mod de preparare

Cernem faina de doua ori intr-un vas, punem un praf de sare, drojdia o amestecata cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o asezam intr-o adancitura pe care o facem in faina, presar putina faina deasupra drojdiei si o las sa infloreasca.

Dupa aprox 10 min drojdia a inceput sa creasca, adaug galbenusurile (5 buc), zaharul (mai opresc 2-3 linguri de zahar pentru umplutura), margarina topita, uleiul, coaja de lamaie si de portocala si treptat adaug laptele. Amestecam bine ingredientele, adaugand lapte treptat, va rezulta un aluat destul de lipicios, dar nu trebuie sa fie vartos. Ingredientele doar le-am amestecat bine, nu am framantat. Acopar vasul cu un prosop de bucatarie si il asez intr-un loc calduros caldura si fara curenti de aer pana cand aluatul isi va dubla volumul (aprox 1 ora).

Cat timp aluatul creste pregatim compozitia pentru umplutura din albusurile batute spuma cu un praf de sare, cu zaharul, nuca si cacao, omogenizand bine.

Tavile se ung bine cu ulei  si se pudreaza cu faina. Dupa ce aluatul a crescut, ung bine cu ulei blatul de lucru, impart aluatul in 4 parti egale, rezultand astfel 2 cozonaci, pentru ca o sa impletesc/rasucesc usor doua cate doua din sferturile de aluat. Fiecare sfert de aluat in prelucrez  usor (cam 1 min) pe blatul de lucru uns cu ulei, pentru ca aluatul sa fie mai legat, el intind usor cu degetele si podul palmelor, ii dau o forma dreptunghiulara, cu latimea nu mai mare decat tava de cozonac, asez din compozitia pentru umplut, rulez aluatul.
Rulourile astfel pregatite, doua cate doua le rasucesc si le asez frumos in tavile de cozonac.

Mai las la crescut cozonacii si in tavi asezati, in loc cald, de obicei pe aragaz, cu cuptorul pornit sa fie si el incins.

Cam dupa o jumatate de ora cozonacii au crescut, nu-mi ramane decat sa bat bine un ou si cu o pensula sa dau pe deasupra cozonacilor, ca doar e sarbatoare si toata lumea se gateste...apoi in cuptor cu ei, la 190 grade, pana cand se vor coace si rumeni frumos deasupra, ai mei au pretrecut cam o ora in cuptor. Am testat cu scobitoarea sa vad daca s-au copt, i-am scos pe un suport de lemn si asezati pe o parte ii las sa se raceasca pentru a-i scoate din tavi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos si fara framantare" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Retete similare

Desert cozonac fara framantare, cu nuca si nuca de cocos

Postat de merisor67

Desert cozonac fara framantare, cu nuca si nuca de cocos

Mai intai aducem toate ingredientele la temperatura camerei, cam cu o ora, chiar doua, inainte de inceperea prepararii. Cernem faina intr-un vas incapator, de doua ori chiar, pentru a o aera....

Citeste continuarea

Desert cozonac pufos fara framantare

Postat de Steffy

Desert cozonac pufos fara framantare

Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu cateva ore inainte de a ne apuca de pregatirea cozonacilor. Cele 5 oua se separa. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.04.2014, 13:34
frumosi
la 18.04.2014, 14:33
Reteta perfecta!
la 18.04.2014, 14:44
Grozav!
Eu oricum nu framant niciodata mai mult de 5 minute, ca nu am atata vlaga si imi ies perfecti Daca se poate si fara framatare deloc, e si mai bine
la 18.04.2014, 15:20
Simona )))
la 18.04.2014, 15:37

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking