Cremșnit ca la mama acasa (cremeș)

Postat de Doinavar in Prajituri
12 Feb 2013 | 51179 vizualizari
Cremșnit ca la mama acasa (cremeș)

Cremșnitul se poate face foarte usor din foi de cumparat si crema instant. Mai nou asa procedeaza gospodinele. Dar adevaratul cremșnit se prepara cu foi din aluat fraged (frantuzesc) si cu crema facuta cu lapte si oua.

Ingrediente

- pentru foi: compozitia 1

  • 200 ml apa calduta
  • 1o ml otet
  • 20 g zahar
  • un praf de sare
  • 450 g faina
  • 1 ou

compozitia 2:

  • 150 g faina
  • 300 g unt (margarina)

1 galbenus de ou pentru uns foile

pentru crema:

  • 1 litru lapte
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 80 g faina
  • 2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare

Compozitia 1: in apa calduta se pune otetul, zaharul si sarea si se amesteca. Intr-un castron puneti faina, oul si adaugati incet lichidul caldut, apoi framantati pana incorporati toata faina. Se framanta bine si se tranteste de masa pana ce alutatul devine elastic, nu se mai lipeste si face basici, cam 30 de minute.

Compozitia2: amestecati faina cu untul (margarina) pana ce amestecul devine omogen.

Intindeti pe masa presarata cu faina compozitia 1 intr-o foaie de ~8 mm grosime. Deasupra repartizati uniform compozitia 2, apoi se indoaie foaia in trei, suprapunandu-se marginile una peste alta si se da la frigider pentru 20 de minute. Se scoate din frigider, se intinde din nou foaia, se impacheteaza iar in trei, se da din nou la rece 20 de minute, apoi repetati operatia inca o data, in total de trei ori. Taiati apoi, cu un cutit fierbinte, aluatul obtinut in 4 parti egale din care se intind foi de 5 mm grosime, care se coc pe fundul tavii, ~30 de minute, in cuptorul preincalzit, la 200 grade Celsius. Ungeti putin fundul tavii cu o lingurita de ulei sau cu hartia de la margarina. Inainte de a da foile la cuptor ungeti-le cu galbenusul amestecat cu 2 linguri de apa, cu pensula.

Pana se coc toate foile, preparati crema astfel: amestecati galbenusurile cu 100 g zahar si faina, zaharul vanilat, apoi incorporati laptele caldut, amestecand cu telul. Puneti compozitia in bain marie si fierbeti-o la foc mic, amestecand continuu pana se leaga. Lasati-o sa se raceasca, apoi amestecati-o cu albusurile batute spuma tare, cu restul de zahar.

Cele doua foi care vor fi puse deasupra se taie in patrate de marimea dorita, inainte de a le pune pe prajitura. Asa va fi mai usor de taiat cremșnitul. Se pot cresta chiar si inainte de a le baga in cuptor, cu cutitul fierbinte.

Pe un fund de lemn puneti cate o foaie intreaga, intindeti deasupra jumatate din crema, neteziti cu o spatula uda, apoi asezati capacele unul langa altul, exact in pozitia in care au fost inainte de a le taia. Procedati cu celelate doua foi. Puteti orna prajitura cu fructe din dulceata si putin zahar pudra.

Neteziti cu spatula crema de pe margini ca sa se indrepte frumos. Dati prajitura la rece ~3 ore ca sa se intareasca bine crema.

Se taie apoi exact pe spatiile dintre capace. Nemaipomenita. Pofta buna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cremșnit ca la mama acasa (cremeș)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Retete similare

Desert cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa

Postat de mirela0911

Desert cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa

Aluatul: Intr-un vas, se amesteca untul la temperatura camerei cu faina pana se obtine o compozitie omogena. Se imparte in 3 parti egale si se lasa deoparte. Pe masa de lucru, se pune restul...

Citeste continuarea

Cremes (cremsnit) ca la mama acasa

Postat de Sidy

Cremes (cremsnit) ca la mama acasa

Prima data facem foile amestecand foarte bine faina cu margarina si untura. Adaugam smantana si sarea , omogenizam pina obtinem o coca potrivit de moale. Impartim coca in 4 , intindem foile si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.02.2013, 13:05
Super! Il salvez la favorite, mai ales pentru foi. Eu am o reteta veche cu untura si cum nu ma impac cu untura.....Dar de acum am sa fac foile dupa reteta ta.
la 12.02.2013, 13:15
la 12.02.2013, 13:47
si eu le faceam cu margarina in loc de osanza.
imi plac si unele si altele
la 12.02.2013, 15:40
bun,bun imi place
la 12.02.2013, 17:49
fain arata

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking