Cremsnit cu foietaj de casa si capsuni

Postat de merisor67 in Prajituri
26 Mai 2015 | 10823 vizualizari
Cremsnit cu foietaj de casa si capsuni

"Cremșnit (din germ. Kremschnitte) sau crempita este o prăjitură preparată din foi de aluat coapte, între care se pune cremă de vanilie, stropită uneori cu puțin alcool." - by Wikipedia Nu mai stiu cand am facut prima data Cremsnit, dar cu siguranta inainte sa apara netul si tot cu foietaj de casa l-am facut. Ulterior incepusem sa cumpar foile, era mai lejer, doar faceam o crema de vanilie si gata. Acum prefer sa mi le fac, sa stiu eu ce pun in ele, iar satisfactia este mult mai mare.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 200 gr unt 65%
  • 9 linguri ulei
  • 11 linguri apa
  • 1 lingurita otet
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • faina cat cuprinde
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 5 linguri zahar
  • 1 varf cutit sare
  • 1 L lapte
  • 10 linguri faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 500 gr mascarpone
  • 500 gr capsuni

Mod de preparare

Pentru aluat am prezentat reteta aici:

Dupa ce am tinut aluatul la frigider, cam doua ore, l-am impartit in doua si am copt doua foi pe dosul unei tavi de 27/35 cm, aproximativ cate 25 minute fiecare, la 180 de grade.

Pentru crema, mixam galbenusurile cu sarea si zaharul pana devin spumoase, apoi le diluam cu putin lapte rece si adaugam faina, omogenizand bine totul.

Restul de lapte il punem pe foc si il incalzim pana aproape de fierbere, apoi il adaugam trepata peste amestecul de galbenusuri si faina si punem vasul pe foc, amestecand continuu in el pana cand se ingroasa crema si incepe sa faca basicute.

Dam vasul deoparte de pe foc si lasam crema sa se raceasca, dar nu inainte de a o acoperi cu folie alimentara, pentru a nu prinde crusta.

Pentru o racire mai rapida, pe timp de vara, se pune vasul cu crema intr-un vas cu apa rece si se schimba din cand in cand apa, apoi cand este usor calduta se poate da la frigider.

Dupa racire se mixeaza crema cu mascarponele adaugand si esenta.

Capsunile le spalam bine sub jet de apa si le indepartam coditele, apoi, daca sunt mari, ca in cazul meu, le taiem in doua, daca nu, le lasam intregi.

Asezam o foaie de aluat in interiorul tavii pe care am copt-o si o ungem cu jumatate din crema.

Asezam capsunile peste crema presandu-le usor sa intre putin in crema si intindem peste ele cealalta jumatate de crema, apoi o acoperim cu a doua foaie de aluat.

Asezam peste foaie o folie alimentara, apoi o greutate si dam tava la frigider pentru cateva ore sau chiar de pe o zi pe alta, daca rezistam.

Apoi portionam cu grija prajitura, cu un cutit cu lama subtire si o pudram cu zahar.

Eu am portionat prajitura cu un cutit cu lama subtire si zimtata, taind mai intai foaia de deasupra, asa ca la fierastrau, dar cu mare grija, sa nu se deranjeze crema.

Apoi am trecut cutitul de la un capat la altul al fasiei de prajitura si am portionat.

Este foarte aromata, cu gust dulce vanilat si putin acrisor de la capsuni.

Spor si pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cremsnit cu foietaj de casa si capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (37)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Cremsnit cu fructe de padure si capsuni

Postat de RuxyRux

Cremsnit cu fructe de padure si capsuni

Aluatul este cel de foietaj rapid preparat in casa si descoperit de mine de curand .... il fac si-l refac mereu...chiar nu e de renuntat la el :)))) Buuuun! Am intins cat am putut de subtire...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.05.2015, 16:02
ce greutate super ai gasit sa pui peste el,am si eu bravoarata
la 26.05.2015, 16:04
Cris, greutatea aia e de baza pentru prajiturile mele ) Este exact cat prajitura
la 26.05.2015, 16:04
Woooooooow
la 26.05.2015, 16:09
Bravo Meri! Prajitura preferata a copilariei mele!
la 26.05.2015, 16:12
senza, extra, big like)

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking