Pentru aluat am prezentat reteta aici:
Dupa ce am tinut aluatul la frigider, cam doua ore, l-am impartit in doua si am copt doua foi pe dosul unei tavi de 27/35 cm, aproximativ cate 25 minute fiecare, la 180 de grade.
Pentru crema, mixam galbenusurile cu sarea si zaharul pana devin spumoase, apoi le diluam cu putin lapte rece si adaugam faina, omogenizand bine totul.
Restul de lapte il punem pe foc si il incalzim pana aproape de fierbere, apoi il adaugam trepata peste amestecul de galbenusuri si faina si punem vasul pe foc, amestecand continuu in el pana cand se ingroasa crema si incepe sa faca basicute.
Dam vasul deoparte de pe foc si lasam crema sa se raceasca, dar nu inainte de a o acoperi cu folie alimentara, pentru a nu prinde crusta.
Pentru o racire mai rapida, pe timp de vara, se pune vasul cu crema intr-un vas cu apa rece si se schimba din cand in cand apa, apoi cand este usor calduta se poate da la frigider.
Dupa racire se mixeaza crema cu mascarponele adaugand si esenta.
Capsunile le spalam bine sub jet de apa si le indepartam coditele, apoi, daca sunt mari, ca in cazul meu, le taiem in doua, daca nu, le lasam intregi.
Asezam o foaie de aluat in interiorul tavii pe care am copt-o si o ungem cu jumatate din crema.
Asezam capsunile peste crema presandu-le usor sa intre putin in crema si intindem peste ele cealalta jumatate de crema, apoi o acoperim cu a doua foaie de aluat.
Asezam peste foaie o folie alimentara, apoi o greutate si dam tava la frigider pentru cateva ore sau chiar de pe o zi pe alta, daca rezistam.
Apoi portionam cu grija prajitura, cu un cutit cu lama subtire si o pudram cu zahar.
Eu am portionat prajitura cu un cutit cu lama subtire si zimtata, taind mai intai foaia de deasupra, asa ca la fierastrau, dar cu mare grija, sa nu se deranjeze crema.
Apoi am trecut cutitul de la un capat la altul al fasiei de prajitura si am portionat.
Este foarte aromata, cu gust dulce vanilat si putin acrisor de la capsuni.
Spor si pofta buna!