Melcisori cu nuca si ghimbir sau stafide

Postat de andaoana in Prajituri
4 Mai 2015 | 2693 vizualizari
Melcisori cu nuca si ghimbir sau stafide

Asa-i ca va plac deserturile din aluat framantat ? Azi va aduc o reteta de melcisori , cuibi de viespi sau cum Ii se mai spune , dar cu umplutura un pic mai altfel. Am pus in ei ghimbir confiat cu nuca sau stafide cu nuca. Sincer tare mult mi-au placut cele cu ghimbir. Un alt lucru pe care trebuie sa vi-l spun de la inceput este ca sunt mult mai buni unsi cu untura decat cu unt sau margarina, dar cutia mea de untura era goala , am uitat sa-mi aduc de la mama asa ca am folosit unt.

Ingrediente

  • Aluat:
  • - 0.5kg faina
  • -20 gr drojdie
  • -3 linguri zahar
  • -putina sare
  • -coaja razuita de la o lamaie sau portocala
  • -1 lingurita apa de trandafir sau esenta vanilie, rom etc
  • -300 ml lapte sau apa ( e mai bun cu lapte)
  • Pt umplut:
  • -100 gr unt sau untura
  • -100 gr zahar
  • -150 gr nuca
  • -100 gr stafide +10 ml esenta rom
  • -100 gr ghimbir confiat
  • Extra:
  • -1ou
  • -1 lingura apa

Mod de preparare

Intr-un castron mic punem drojdia , o lingura de zahar , o lingura de faina si o dizolvam intr-un pic de lapte caldut. Acoperim cu un prosopel curat si lasam la loc caldut pentru 10-15 minute.

In acest timp cernem faina si o punem intr-un castron mai mare unde vom putea sa framantam. Adaugam restul de zahar, apa de trandafir sau ce esente doriti, coaja razuita de lamaie/portocala  si praful de sare. Amestecam cu mana de cateva ori dupa care in mijlocul fainii facem o mica adancitura. Turnam aici drojdia care s-a odihnit si restul de lapte si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat moale dar care se desprinde de maini.  Atentie la cantitatea de lichid , s-ar putea sa fie prea putin sau prea mult in functie de tipul fainii si de umiditatea ei.Eu am folosit faina 000 de la Dobrogea. Daca e prea moale mai adaugati putina faina , iar daca e prea uscat mai puneti putin lapte .

Framantam bine si apoi lasam la dospit pentru 30 minute la loc caldut ferit de curenti de aer si acoperit.

Pana cand dospeste aluatul pregatim umplutura.

Untul moale sau untura il frecam cu zaharul, nuca o macinam , stafidele le punem la inmuiat in rom iar ghimbirul confiat il taiem feliute subtiri.

Le punem pe toate separat.

Cand aluatul si-a dublat volumul initial ,infainam masa de lucru si taiem aluatul in doua partie egale. Cu sucitorul intindem prima parte de aluat intr-o foaie destul de subtire (cam 0.3 mm), o ungem cu untura/unt frecat cu zahar  presaram deasupra jumate din cantitatea de nuca si punem deasupra stafidele sau ghimbirul taiat . Rulam aluatut , iar cu un cutit bine ascutit taiem din rulada bucati groase cam de 1 cm . Asezam bucatile in tava ca si cum ar fi niste melci .

Procedam la fel si cu restul de aluat si umplem tava mare de aragaz cu melcisori. 

Batem un ou cu un pic de apa rece si cu o pensula ungem melciosorii.

Incalzim cuptorul la 180 grade si dam  tava la cuptor pana cand se rumenesc frumos .

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Melcisori cu nuca si ghimbir sau stafide" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu visine, glazura de visine si crema de vanilie

Postat de Pungasa_Rogue

Prajitura cu visine, glazura de visine si crema de vanilie

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Blat: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana cand devin bezea....

Citeste continuarea

Pandispan cu cirese

Postat de caroline

Pandispan cu cirese

Spalam ciresele,le rupem codita si le scoatem samburii. Punem intr-un bol ouale intregi impreuna cu un praf de sare.Mixam la viteza maxima pana ce se deschid usor la culoare. Adaugam zaharul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.05.2015, 14:04
buni buni
la 04.05.2015, 14:04
deliciosi
la 04.05.2015, 14:05
Ooooo, ce fani si ce buna combinatia!!
la 04.05.2015, 14:11
ce bunatate
la 04.05.2015, 14:14
multumesc fete dragi

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking