Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)

Postat de Lia1 in Prajituri
17 Apr 2014 | 8627 vizualizari
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)

Sezonul capsunilor este scurt. Aduc o reteta aparent complexa dar deloc dificil de preparat. Aroma capsunilor, combinata cu racoarea lamaii si toppingul din frisca, greu de crezut, dar toti cei care au mancat din aceste prajituri au spus ca au avut senzatia ca mananca o prajitura usoara si racoritoare. In aceasta perioada ocolim dulciurile cat putem de mult, dar ar fi pacat sa nu profitam de prospetimea acestor fructe de poveste, care umplu camera de aroma si coloreaza farfuriile incredibil de frumos. Ar fi o mare pierdere sa lasati sa treaca sezonul capsunilor si sa nu o incercati. A trecut pe primul loc in topul de primavara al preparatelor casei. Reteta am tradus-o de pe site-ul "My Recipes".

Ingrediente

  • CRUSTA DIN FOIETAJ(cupele)
  • 1 pachet-aluat de placinta
  • 30g zahar pudra
  • CREMA DE LAMAIE
  • 225 g crema de branza (mascarpone sau tip Philadelphia)
  • 1-2 linguri smantana pentru frisca
  • 100 g zahar tos
  • 2 lingurite coaja de lamaie rasa (de la 1 lamaie)
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • CREMA DIN CAPSUNI
  • 300 g capsuni taiate
  • 200 g zahar tos (am pus 170g)
  • 2 linguri cu varf amidon (3 rase daca o vreti foarte ferma)
  • 60 ml apa rece
  • 1 lingura unt -25g
  • 10 capsuni intregi
  • FRISCA VANILINATA
  • 250 g smantana pentru frisca
  • 1/4 lingurita extract de vanilie
  • 30 g zahar pudra (am pus doua plicuri zahar vanilat)
  • DECOR
  • frunzulite de menta
  • coaja rasa de lamaie

Mod de preparare

CRUSTA DIN FOIETAJ (cupele)

1. Dezgheti din timp foile de aluat conform instructiunilor de pe pachet.

2. Pregatesti forme pentru mini-tarte, sau in formele de savarina sau de briose asa cum am eu (ies mai mici si cu atat mai mult dragalase). Am avut in plus doua forme metalice echivalente ca marime cu ale celor de mini-tarte.

3. Incingi cuptorul la 200 grd.

4. Presari suprafata de lucru cu zaharul pudra peste care pui foaia de aluat pe care o mai intinzi cu sucitorul pana ajunge la vreo 3mm grosime. Asezi in cavitati aluatul decupat, cu partea cu zahar in jos. Daca stratul teflonat nu este de buna calitate, ungi cavitatile cu unt ca sa nu se lipeasca. Marginile vor fi crete. Intepi baza si peretii cu o furculita.

6. Le coci timp de 10-15 minute la 200 grd sau pana se rumenesc. Scoti tava din cuptor pe plita rece si le mai lasi timp de 5 minute in tava. Apoi, le scoti pe un gratar ca sa se raceasca complet.

CREMA DE LAMAIE

1. Razi coaja de la o lamaie.

2. Bati cu mixerul crema de branza cu smantana (mascarpone in cazul meu) la viteza medie, pana omogenizeaza.

3. Adaugi zaharul si continui sa bati crescand viteza pana omogenizeaza.

4. Adaugi coaja si zeama de lamaie si bati compozitia pana devine pufoasa. In cupele din foietaj pui cu lingurita crema si tapetezi cosuletul in strat subtire. Aplici cu posul un cerc aproape de marginea cupei din foietaj ca sa formeze o bordura care va tine crema din capsuni. Sau lucrezi doar cu lingura. Ideea este ca atunci cand rotesti cu lingura in centru, sa formezi o cavitate, crema sa urce pe pereti pana la nivelul marginii si sa fie groasa cam de maxim 1 cm circumferinta. Acoperi cu folie din plastic si le dai la rece pana in momentul servirii, nu mai mult de 24h.

CREMA DIN CAPSUNI

1. Capsunile le speli sub jet de apa si le scurgi in sita. Le cureti de codite.

2. Intr-un blender sau procesor de alimente le mixezi pana devin o pasta. 

3. Intr-o cratita larga cu fundul si peretii grosi, amesteci pasta de capsuni cu 170-200g zahar tos si omogenizezi.

4. Intr-o cana pui amidonul si adaugi treptat apa in timp ce freci cu lingura ca sa nu ramana cocoloase. Obtii o scrobeala.

5. Adaugi treptat scrobeala, amestecand cu telul para pana omogenizeaza.

6. Pui craticioara la foc mediu si din momentul in care incepe se lege si sa fiarba, il mai tii 2 minute. Opresti focul si incorporezi untul pana ce acesta se topeste.

7. Dai la rece pentru 15 minute.

8. Cele 10 capsuni le tai cuburi cam de 1cm si le pui peste amestecul caldut de capsuni. Omogenizezi putin. Pui bolul la rece (recomandat 3 ore). Eu m-am grabit si am racit-o la congelator vreo 30 minute.

FRISCA VANILINATA

1. Bati smantana la viteza medie, apoi mare pana devine spumoasa. Adaugi extractul si mai bati putin pentru incorporare.

2. Adaugi zaharul pudra treptat pana formeaza varfuri moi. Se monteaza cat mai aproape de momentul servirii.

MONTARE

1. Pui cu lingura in cupele cu crema de lamaie un musuroi de crema de capsuni ca sa umple cu un mic varf cavitatea formata.

2. In varf ii pui cu posul o spirala sau mot din frisca. Daca vrei, poti pune cu lingurita o gramajoara (fara pos).

3. Pentru un efect de culoare si gust, se decoreaza cu frunzulite cat mai mici de menta (le-am rupt) si coaja rasa de lamaie.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu visine

Postat de licurici_lra

Desert prajitura cu visine

  Se bat ouale cu un praf de sare si cu zaharul, pana se albesc sau isi dubleaza volumul. Faina se amesteca cu praful de copt, se cern si se adauga, putin cate putin, peste oua. Se...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu urda, zmeura si caise

Postat de mirela0911

Desert prajitura cu urda, zmeura si caise

Aluatul: Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate apoi se taie untul bucatele mici. Se framanta apoi se adauga galbenusul. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta pana se leaga aluatul....

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.04.2014, 13:20
Pe-asta am admirat-o deja pe blog! E de mare efect!
la 17.04.2014, 13:20
Felicitari Lia! La cat mai multe retete minunate!
la 17.04.2014, 13:22
La cat mai multe retete cu prezentari frumoase!!
la 17.04.2014, 13:24
La cat mai multe
la 17.04.2014, 13:25
Ce desrt minunat! La cat mai multe retete aratoase si gustoase, asa cum numai tu stii sa faci

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking