Prajitura cu Crema Caramel

Postat de mirela0911 in Prajituri
24 Mai 2015 | 25815 vizualizari
Prajitura cu Crema Caramel

Reteta acestei prajituri este veche, imi aminteste de copilarie, pentru ca era nelipsita de la sarbatori, era una din preferatele mele. Probabil ca acum are alta denumire, dar in caietul vechi al mamei aceasta prajitura apare sub denumirea de Dobos. Ce am schimbat la ea a fost doar glazura, in rest, aceeasi prajitura delicioasa pe care mi-o amintesc cu drag!

Ingrediente

Pt. foi:
  • 500 g faina
  • un praf de sare
  • 100 g untura
  • 100 g zahar
  • 1 ou mare
  • 100 ml lapte
  • 1 lgt amoniac
Crema:
  • 300 g zahar
  • 500 ml apa
  • 120 g faina
  • 500 ml lapte
  • un pachet unt
Glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 3 lg lapte

Mod de preparare

Foile: Intr-un bol se pune faina, sarea si zaharul si se amesteca. Se adauga untura, oul si amoniacul stins in laptele caldut. Se amesteca la un loc dupa care se rastoarna pe masa de lucru si se framanta un aluat omogen si nelipicios. Se imparte aluatul in 5 parti egale. Se intinde cate o foaie de dimensiunea unei tavi de 22x32 cm si se coc pe dosul acesteia timp de 6-8 minute la 180 de grade. 

Crema: Se caramelizeaza 150 de grame zahar. Se stinge cu 500 ml apa si se lasa pe foc pana se dizolva tot caramelul. Intre timp restul de zahar se amesteca cu 120 g faina apoi se omogenizeaza treptat cu laptele, avand grija sa nu faca cocoloase. In momentul in care s-a topit caramelul, se toarna compozitia cu lapte peste caramel amestecand continuu cu un tel. Se lasa la foc mediu pana se ingroasa crema. Se stinge focul, se adauga untul si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se lasa crema sa se raceasca.

Pe un platou se aseaza o foaie, se unge cu o parte din crema de caramel, se aseaza a doua foaie si tot asa pana la epuizare, pastrand pentru final foaia care arata mai bine. Se apasa prajitura cu palmele usor  pentru a se lipi bine foile de crema.

Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucati cu cele 3 lg de lapte sie se incalzeste pana se topeste si omogenizeaza ciocolata. Se toarna peste prajitura si se intinde cu ajutorul unei linguri. Se da la rece prajitura dupa care se poate taia si servi.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu Crema Caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Postat de momo121

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Pentru blat:        Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma....

Citeste continuarea

Desert prajitura cu caramel, alune, mascarpone si ciocolata

Postat de oanapl

Desert prajitura cu caramel, alune, mascarpone si ciocolata

Mixezi ouăle întregi, albușurile și zahărul măcinat până când își triplează volumul, apoi adaugi laptele și uleiul și omogenizezi cu o spatulă. Amesteci făina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.05.2015, 16:01
Arata minunat si sigur e delicioasa , dar nu prea pare a fi Dobos Ma refer la crema si la caramelul de deasupra
la 24.05.2015, 16:01
la 24.05.2015, 16:06
Ina multumesc! Am si specificat in introducerea retetei ca s-ar putea sa aiba acum alta denumire, insa in caietul vechi cu retete apare sub aceasta denumire. Probabil ca ar fi mai potrivita denumirea de prajitura cu crema caramel.
la 24.05.2015, 16:07
Multumesc Adele!
la 24.05.2015, 16:09
Arata foarte bine si cred ca e si foarte buna

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking