Prajitura rasturnata cu dovleac, biscuiti si alune de padure

Postat de simona72 in Prajituri
23 Noi 2014 | 8123 vizualizari
Prajitura rasturnata cu dovleac, biscuiti si alune de padure

Daca pentru reteta de la "Sarmale in dovleac" am avut un dovleac de 9,5 kg, era si normal sa ramana mult dovleac nemancat....Pentru prajitura am folosit dovleacul care l-am razalit de pe peretii dovleacului, au rezultat aproximativ 2 kg de dovleac. Initial am vrut sa fac un piure de dovleac, sa-l pun la borcan si sa-l folosesc in alte zile friguroase de iarna pentru prajitura. Dar m-am razgandit si cu jumatate de piure am facut prajitura, iar pe restul l-am pus la borcan....Am avut musafiri la prajitura asta, asa ca nu am mai apucat sa fac poze finale...

Ingrediente

  • pentru umplutura:
  • 1 kg de dovleac curatat
  • 4 linguri sirop de muguri de brad sau artar
  • 1 borcan de gem de amestec de gutui, mere si pere http://www.bucataras.ro/retete/gem-de-merepere-si-gutui-52371.html(optional)
  • pentru aluat:
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 150 ml ulei
  • 200 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 1 praf de copt
  • 350 gr faina
  • pentru crusta de deasupra:
  • 1-2 linguri unt
  • 10 piscoturi
  • 10 biscuiti simpli
  • 2 linguri sirop de agave sau miere
  • 60-70 gr alune de padure

Mod de preparare

Dovleacul curatat de coaja se da pe razatoarea cu gauri mari, eu l-am calit in bucati mai mari, asa cum am curatat dovleacul pe interior si a iesit ok. Se caleste dovleacul pana se inmoaie, se adauga siropul si se lasa sa se racoareasca. Dulceata este optionala, daca vreti si aveti o puneti...eu am folosit-o doar pentru aroma dulcetii. Se amesteca dovleacul calit cu dulceata si se da deoparte.

Pentru aluat: se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se mixeaza cu un praf de sare, galbenusurile se freaca cu zaharul pana se deschid la culoare si se topeste zaharul. Se adauga in fir subtire uleiul peste galbenusurile frecate, apoi laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Adaugam si albusurile batute spuma la final si amestecam usor cu o spatula.

Pentru crusta: prajim pentru 3-4 minute alunele de padure, pana coaja de pe ele incepe sa cada la atingere. Frecam alunele caldute intre palme, inlaturand astfel coaja de pe ele. Zdrobim biscuitii si piscoturile si ii amestecam cu alunele si siropul sau mierea.

Pentru asamblare: ungem o tava cu 1-2 linguri de unt. Adaugam amestecul pentru crusta, nivelam, peste punem umplutura, nivelam, apoi adaugam compozitia pentru aluat. Dam tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 40 minute, pana aluatul s-a rumenit deasupra si trece testul cu scobitoarea. Lasam sa se racoreasca 5 minute, punem un platou peste tava in care se afla prajitura, iar cu o miscare ferma rasturnam prajitura. Lasam sa se raceasca, portionam si servim cu pofta.

Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura rasturnata cu dovleac, biscuiti si alune de padure" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura cu crema mascarpone, piure de castane si nuci

Postat de simona72

Desert prajitura cu crema mascarpone, piure de castane si nuci

Pentru blat: ouale intregi se mixeaza cu un praf de sare si indulcitorul pana isi dubleaza volumul. Cand devin spumoase se adauga in fir subtire uleiul si apa. Ulterior se adauga faina, nuca...

Citeste continuarea

Desert pandispan cu iaurt, branza si visine

Postat de Pungasa_Rogue

Desert pandispan cu iaurt, branza si visine

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea....

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.11.2014, 11:20
Buna!!!
la 23.11.2014, 11:33
iar dovleac Simona
la 23.11.2014, 11:40
Da Timi Hai ca schimb cu branza
la 23.11.2014, 11:41
la 23.11.2014, 11:47
Am doi dovleci pe balcon, dar n-am pornirea necesara sa fac si eu ceva din ei ) Faina prajitura ta!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking