Rulouri cu scortisoara

Postat de merisor67 in Dulciuri
24 Apr 2015 | 4840 vizualizari
Rulouri cu scortisoara

O reteta preluata de pe blogul Ginei Bradea.

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 3 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 1 lingurita sare
  • 250 ml lapte
  • 30 gr drojdie proaspata
  • 100 gr unt(65% grasime)
  • 1 lingurita untura solida
  • coaja rasa de lamaie
  • aprox. 800 gr faina
  • Pentru uns:
  • 100 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 linguri scortisoara
  • Pentru decor:
  • zahar pudra

Mod de preparare

Intr-un bol, sfaramam drojdia, adaugam o lingura de zahar peste ea si le frecam cu ajutorul unei linguri de lemn, pana se dilueaza.

Incalzim jumatate din cantitatea de lapte, si il adaugam peste ingredientele din bol, apoi punem si o mana de faina si le amestecam pana obtinem o maia omogena.

Acoperim bolul si lasam maiaua la crescut pana cand isi dubleaza volumul.

Timpul de crestere depinde de cat de buna si de proaspata este drojdia, dar si de calitatea fainii.

Eu folosesc faina macinata in morile de la tara, fara aditivi si alte cele.

Si inca un aspect, laptele nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar usor caldut, altfel oparim drojdia si nu va mai creste aluatul in veci!

Intr-un alt bol, frecam galbenusurile cu putina sare, apoi adaugam untura si restul de zahar si frecam in continuare pana devin spumoase.

Se poate folosi mixerul, dar eu din batrani stiu ca este recomandat sa folosim lingura de lemn, cu toate ca uneori nu tin cont de acest sfat si apelez la mixer, mai reduc din timpul de lucru cand ma grabesc.

Cernem 3/4 din cantitatea de faina intr-un vas incapator si ii facem o adancitura la mijloc.

O alta regula la aluaturi este sa nu punem de la inceput toata faina indicata in reteta, in vasul de lucru.

Cantitatea de faina folosita variaza in functie de tipul acesteia si de consistenta celorlalte ingrediente.

De exemplu, ouale de tara(folosite de mine in cazul de fata), au galbenusul mai consistent decat cele din comert, laptele, poate fi mai diluat sau mai gros, asa ca trebuie avute in vedere aceste aspecte, la fiecare reteta in parte.

Bun, fiind lamurite aceste aspecte, continuam povestea noastra.

In adancitura din faina, turnam galenusurile, apoi maiaua crescuta.

Incalzim restul de lapte si adaugam restul de sare in el.

Turnam laptele pe rand in vasele in care am lucrat, ca sa le clatim, sa nu cumva sa risipim din ingrediente. Puteti sa o luati ca o gluma, dar eu asa fac, nimic nu arunc, totul costa bani.

Turnam laptele treptat peste ingredientele din vas, tot la mijloc si amestecam bine totul, adunand la centru si faina de pe margini.

Adaugam si o parte din untul topit, sa zicem cam 75%, restul il pastram pentru la final, cand framantam aluatul pe masa de lucru.

Amestecam bine aluatul in bol, pana se incorporeaza toata faina, apoi daca aluatul este moale, mai adaugam din faina oprita si il rasturnam pe masa de lucru usor infainata.

ne ungem mainile cu grasimea oprita si incepem sa framantam usor aluatul, pana cand nu mai este lipicios, adaugand faina si grasime atat cat va inghiti.

Nu trebuie sa ne iasa un aluat tare ca de paine, este de fapt un aluat de cozonac.

Acoperim aluatul si il lasam la crescut la loc cald, aproximativ 40-45 de minute, sau chiar o ora, pana cand isi va dubla volumul.

Veti observa in poza nr. 6 de la modul de lucru cum am icercat sa rup aluatul, sa i se vada textura.

Intindem aluatul crescut, in foi ca la placinta, pe care le ungem cu untul moale, aproape topit(il lasam la temperatura camerei cat timp creste aluatul), iar peste unt presaram zahar si scortisoara.

Eu am impartit aluatul in doua, ca sa pot intinde foile cat mai subtiri, cam de grosimea degetului mic.

Taiem rulourile in bucati cam de 4-5 cm si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta unele fata de altele, ca sa le permitem extinderea in timpul coacerii.

Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade.

Acum, daca se doresc a fi lucioase, se pot unge la suprafata cu galbenus de ou, eu am preferat sa le las simple, pentru ca le-am pudrat cu zahar.

De asemeni, daca va plac foarte dulci, mariti cantitatea de zahar, ale mele sunt usor dulci, pentru ca noi nu mancam foarte dulce.

Se pot servi unse cu diverse creme, sau simple, langa o cana de ceai sau o ceasca de cafea, dupa preferintele consumatorilor.

Sunt foarte bune, puternic aromate cu scortisoara si pot fi chiar baza unui pachetel de scoala sau de serviciu.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rulouri cu scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de rulouri cu dovleac si scortisoara

Postat de oanapl

Reteta de rulouri cu dovleac si scortisoara

Iata cum se prepara Reteta de rulouri cu dovleac si scortisoara In funcție de tipul de dovleac pe care îl aveți, este posibil să creșteți sau să scădeți cantitatea de făină...

Citeste continuarea

Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie

Postat de mirela0911

Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie

Aluatul: In bolul mixerului se pune faina, sarea, ouale batute si coaja de lamaie. Separat se incalzesc 100 ml lapte in care se pune 1 lgt zahar si 2 lg faina. Se adauga drojdia zdrobita. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.04.2015, 09:42
super faine
la 24.04.2015, 09:46
Ce bune, ce aromate!
la 24.04.2015, 09:46
Nucile sunt gata?
la 24.04.2015, 09:48
De cand tot zic ca le fac si eu! Foarte bune, frumoase si bine explicate...intelege oricine
la 24.04.2015, 09:49
ce frumoase sunt!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking