Fobia glutenului

Postat de RODIMUR in Dieta
4 Iun 2018
Fobia glutenului

Moda alimentară este despre ingrediente pe care este „cool” să le folosești, în toate preparatele, ca să dai bine în fața altora (cum este de exemplu uleiul de măsline, mascarpone – care a ajuns să fie și în înghețată!- condimente de sorginte străină, de care în urmă cu câțiva ani, n-a auzit nimeni și n-au nici o legătură cu tradiția culinară și cu rețetele autohtone etc.), dar și despre ingrediente pe care musai să le eviți, că așa e bine! Așa cum este cazul glutenului, pe care, după cum au spus cei care au făcut cercetări în masă, unii nici nu-l cunosc, nu știu despre ce este vorba. Dar îl evită, crezând că e o substanță artificială...

Glutenul se găsește mai ales în grâu, secară, orz și ovăz ca parte proteică a cestor alimente, cărora le conferă elasticitate. El se găsește în produse alimentare finite precum pâinea, pastele făinoase și produsele de patiserie, berea, mezeluri, sosuri pentru salate, supele concentrate...

Cei care evită grâul și produsele cu gluten pierd fibrele alimentare atât de necesare organismului uman, prezente mai ales în cerealele integrale În care se mai află și alți micronutrienți importanți pentru sănătate)..

După opinia specialiștilor, fibrele sunt foarte importante în prevenirea diabetului, a bolilor de inimă, a obezității și chiar a cancerului intestinal.

Susținătorii dietei fără gluten consideră că prin renunțarea la produsele din grâu, vor face să dispară disfuncționalitățile, oboseala, meteorismul, insomnia, creșterea în greutate, dar și căderea părului. Cei care au studiat fenomenul afirmă că de fapt, această dietă, departe de a aduce numai beneficii, înseamnă mari eforturi financiare, căci produsele fără gluten sunt greu de găsit. Mai mult chiar, specialiștii afirmă că alimentele fără gluten sunt mai procesate, conțin fie mai multă sare, fie mai mult zahăr, îngrașă, costă mai mult și sunt mai puțin nutritive.

În fapt, singurele persoane cărora medicii le recomandă această dietă sunt cele care au intoleranță la gluten și care sunt în număr foarte mic. Doar persoanele care suferă de boala celiacă trebuie să țină această dietă fără gluten, dar să manifeste, totuși, moderație în alimentație, să mănânce diversificat și să caute fibre din alte categorii de alimente, cât mai puțin procesate.

Specialiști de la Universitatea Warwick University au arătat, într-un raport științific, că în fond există foarte puține dovezi care susțin teoria beneficiile aduse de către dieta fără grâu. Dr. Robert Lillywhite, cercetător la această universitate afirmă: „Dovezile ştiinţifice din spatele majorităţii dietelor fără grău sunt surprinzător de slabe. Probabil, majoritatea acestor diete mai degrabă o să vă subţieze portofelul, decât să ofere beneficii pe termen lung pentru sănătate, pentru că vă încurajează să treceţi de la alimentele obişnuite, ieftine, la alimente speciale destinate celor care chiar trebuie să evite glutenul”. În plus, se știe că produsele fără gluten prezintă, de fapt dezavantajul de a conține mai multe zaharuri, grăsimi saturate și aditivi alimentari decât pâinea.

 

Mihaela Bilic recomandă, într-un articol, întoarcerea la alimentele simple de odinioară, în locul celor suprarafinate de astăzi: „În China şi Japonia, consumul de pâine cunoaşte în ultimii ani cea mai mare explozie din punct de vedere alimentar. Ei abia se îndrăgostesc de ceva de care noi suntem sătui. Poate ar trebui să ne întoarcem şi noi o perioadă la mămăligă, am scăpa miraculos de aşa-zisa intoleranţă la gluten fără să cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Şi poate aşa vom preţui din nou privilegiul de a fi sănătoşi şi de a putea mânca un colţ de pâine bine rumenită.”

Pentru redactarea acestui articol am folosit mai multe surse de pe internet dintre care:

 

http://www.descopera.ro/dnews/13509240-multi-dintre-cei-care-elimina-glutenul-din-alimentatie-habar-n-au-ce-e-glutenul-arata-un-sondaj

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gluten

 

https://leapsadesanatate.ro/index.php/2018/03/03/dieta-fara-gluten-este-o-pacaleala/

 

http://www.csid.ro/diet-sport/noutati-dieta-si-sport/mihaela-bilic-a-manca-fara-gluten-a-devenit-o-moda-un-moft-care-te-poate-face-special-16172965/

 

http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/10-semne-care-iti-spun-ca-ai-intoleranta-la-gluten-15774368/

Am folosit imagini de pe www.google.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking