Informații esențiale despre fungicide și modul de aplicare al acestora

Postat de Bucataras in Cu de toate
27 Oct 2022
Informații esențiale despre fungicide și modul de aplicare al acestora

Pentru a te bucura de culturi bogate și sănătoase, fungicidele nu trebuie să îți lipsească. Folosirea acestora are drept scop prevenirea apariției, dar și dezvoltarea de ciuperci - fungi în cazul plantelor sau legumelor tale. De aceea, dacă ești abia la început de drum și vrei să te bucuri de roadele grădinii tale de legume, am decis să îți vorbim, pe scurt, despre ele.

 

Ce sunt, mai exact, fungicidele?

 După cum ți-ai dat deja seama din numele lor, fungicidele sunt incluse în cadrul pesticidelor, acolo unde mai avem insecticide și erbicide. Sunt foarte apreciate de fermieri deoarece în acest fel pot să își protejeze mai bine plantele în fața atacului anumitor ciuperci și care pot duce la afectarea întregii culturi. De asemenea, sunt recunoscute și prin faptul că inhibă apariția unor anumite ciuperci și chiar reușesc să oprească răspândirea acestora.

Din păcate, deși foarte eficiente, fungicidele nu pot ține sub control chiar toate bolile plantelor care sunt cauzate de unele ciuperci. Din acest motiv specialiștii în domeniu sunt de părere că înainte de a apela la ele, să se observe cu atenție simptomelor cu care se confruntă plantele. Pentru a achiziționa fungicidele de care ai nevoie poți merge la un magazin specializat în așa ceva sau, și mai bine, să apelezi la un magazin online legumicultura pentru că de aici chiar poți cumpăra tot ce ai nevoie, și nu numai pesticide sau semințe de plante.

 

De ce să apelezi la fungicide?

 Tot specialiștii susțin că există patru motive principale pentru care orice fermier ar trebui să ia în calcul folosirea acestor substanțe în grădina lui de legume. În primul rând, cu ajutorul lor, ai un mai mare control în ceea ce privește acțiunea fungilor și reușești atât oprirea dezvoltării lor, dar și a răspândirii. În acest fel, reușești să ai parte de o creștere a nivelului de productivitate – și orice fermier are acest scop, nu? Totodată, utilizarea fungicidelor în mod responsabil și corect contribuie la culturi de o calitate mai bună, și tot ele sunt responsabile de eliminarea efectelor negative pe care consumul plantelor afectate de ciuperci le-ar avea în rândul oamenilor sau animalelor. Mai exact, te ajută să elimini acești fungi înainte ca planta respectivă să fie atât de afectată încât să nu mai fie bună pentru consum.

 

Când se aplică fungicidele?

 Cele mai multe dintre ele este bine să fie aplicate înainte să își facă simțită prezența nesuferitele ciuperci, sau măcar de la apariția primelor semne. Atenție, faptul că ai aplicat aceste fungicide nu tratatează simptomele deja apărute, ci doar elimină agentul patogen. Poți discuta cu fermieri mult mai experimentați decât tine pentru a afla mai multe indicații, sau le poți cere de la specialiștii de pe site-ul magazinului online de legumicultură unde ai făcut comanda.

 

Tipuri de fungicide

 

Există două tipuri de fungicide pe care trebuie să le cunoști, așa că ți le vom prezenta și noi, cu câteva informații scurte despre ele.

 

Fungicidele de contact

 Acestea protejează planta împotriva atacului fungilor, prevenind apariția și dezvoltarea lor. Sunt recunoscute pentru faptul că asigură o bună protecție atâta timp cât fungicidul respectiv acoperă planta, adică în jur de una sau două săptămâni. Totul depinde de condițiile meteo, dar și de tipul de produs. Din păcate, ploaia este un dușman al fungicidelor de contact, și în plus umiditatea în exces favorizează apariția multor ciuperci. Dacă boala deja și-a făcut simțită prezența, nu mai este cazul să apelezi la fungicidele de contact, deoarece nu mai sunt deloc eficiente.

 

Fungicidele sistemule

 Sunt cele care protejează planta contra apariției și instalării sporilor de ciuperci. Spre deosebire de cele de contact, pătrund și în interiorul plantei oferindu-le o protecție mai îndelungată. În plus, eficacitatea lor nu este afectată în vreun fel de condițiile meteo nefavorabile, cu condiția ca ploaia să nu își facă apariția imediat după ce ai aplicat fungicidul. Totodată, fungicidele sistemice se dovedesc a fi foarte eficiente chiar și după ce a apărut ciuperca, dar condiția este să fie aplicate încă de la început. Atenție însă, nu se recomandă aplicarea lor de mai mult de trei ori pe sezon, pentru că în caz contrar planta devine rezistentă la acest tip de tratament și nu mai răspunde în mod corect la el.

 

Fungicidele sistemice va ajuta împotriva sporilor de ciuperci si fungi. In comparatie cu cele de contact, acestea nu limitează substanța doar la suprafața, ci poate ajunge si în interiorul structurii. In acest fel, este oferita un plus de protecțieinclusiv din interior. Tipul acesta de fungicide ofera eficienta maxima și după instalarea ciupercii daca discutam despre situatia în care ciuperca a ajuns în fază incipientă.

 

Mod de aplicare

 Aici, totul depinde de fungicidul pe care îl folosești și tipul de cultură. Cele mai multe dintre ele sunt aplicate sub formă lichidă, acest amestec fiind rezultat prin adăugarea de apă. De asemenea, mai există și fungicide unde se recomandă aplicarea lor sub formă de granule, gaz sau praf. Pentru cele mai bune rezultate, aplicarea lor corectă este esențială. Este posibil să fie nevoie de mai multe aplicări până se reușește să se ajungă la scopul propus.

 

Fungicidele nu combat toate bolile cauzate de ciuperci

 Din păcate, nu toate bolile cauzate de fungi pot fi eradicate complet cu ajutorul acestor substanțe, și nici nu pot fi utilizate drept mijloc de protecție împotriva altor boli ale plantelor, cum ar fi cele cauzate de factorii de mediu sau alte organisme.

 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking