GASTROART

Rețeta săptămânii: PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 1 - O supă surprizătoare din 1913

Banda
Postat de CosminDragomir in Concurs
11 Iul 2018
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 1 - O supă surprizătoare din 1913

Încep această rubrică cu o supă cu surpriză, după o rețetă dintr-o carte de bucate românească de acum mai mult de 100 de ani. Am și gătit-o acasă, din păcate nu am poze pentru că nu obișnuiesc, așa că există și unele detalii post-servire. Vă provoc să o faceți și să îmi spuneți cum a ieșit, în interpretarea voastră.

"Rasolul de vacă sau de găină, se spală bine, se acopere cu apă; după ce dă în colcot, i se ia spuma; se adaogă sare și zarzavaturi: pătrunjel, țelină, păstârnac, morcov, cartof și o ceapă întreagă (sau două cepe copate în cuptor cu coaje cu tot). Când a fiert, se strecoară. Ca să faci numai supă, umpli cu apă rece; dacă rasolul se mănâncă, se umple cu apă fierbinte. În supa strecurată se pun: tăiței, fiedea, orez, găluști, etc. De pildă: razi pe răzătoare un cartof mare, curățat și spălat; d’asupra spargi un ou întreg și mesteci bine cu furculița; amestecul, când e bine făcut, îl firimițești în supa clocotită; mesteci într-una un sfert de ceas."(CULINA – RODICA, Carte de Bucate, București, 1913)

P.S.: dacă faceți cu ceapă coaptă, pe tehnica stockului, să știți că lichidul își va schimba culoarea, devenind ușor mai maroniu.

P.S.S.: am încercat supa cu cartofii dați prin ou. E bună, cartofii aduc a cei prăjiți peste care spargi un ou de te lingi pe dește, dar textura lor este foarte moale. Ținuți în lichid ei se îmbibă cu supă. O să încerc o variantă cu mici găluște din același amestec căruia o să îi adaug un pic de făină pentru a-l lega.

Detalii despre modul de participare la provocare vă dă Mr. Bucătăraș aici.

Succes, bucătărașilor, puneți istoria pe pâine!

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Video
Retete la 20 lei
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooking
Retete diabetici
Kamis