Top alimente pe care trebuie sa le consumi iarna

Postat de Bucataras in Cu de toate
5 Dec 2022
Top alimente pe care trebuie sa le consumi iarna

Primăvara și vara rafturile magazinelor abundă cu fructe și legume proaspete din care ne putem lua vitaminele necesare. În schimb, în cadrul iernii oferta nu mai este la fel de bogată.

 Pentru a-ți menține organismul vitaminizat și sănătos, îți recomandăm care sunt principalele fructe și legume pe care le poți consuma și pe timpul iernii. 

Legume rădăcinoase

Acest tip de legume sunt mai rezistente la frig. Legumele rădăcinoase sunt ușor de găsit pe timpul iernii, chiar și de la furnizori locali. Principalele legume sunt sfecla și morcovii. Ambele pot fi folosite în salate, dar nu numai. Morcovii nu trebuie să lipsească nici din ciorbe. În plus, aceștia pot fi copți la cuptor. 

Pe lângă că este o sursă foarte bună de a ne încălzi în timpul zilelor friguroase de iarnă, supa de legume este și bogată în vitamine și nutrienți. În aceasta poți folosi o varietate mare de legume: țelină, pătrunjel, ardei gras, morcovi sau păstârnac. 

O altă legumă care are multiple beneficii și se gătește foarte ușor este broccoli. Acesta poate fi consumat fiert, copt sau în supe creme. Broccoli este o legumă care poate fi găsită cu ușurință în magazinele din România. Poți să cumperi broccoli de la orice supermarket. 

Această legumă are un conținut bogat de vitamine. Broccoli conține vitamina C, care este un bun antioxidant. Conținutul de luteină și vitamina A au un rol benefic în protejarea vederii. 

Conopida este o legumă ignorată de foarte mulți oameni. Aceasta are însă multe beneficii și poate fi folosită în mai multe rețete gustoase. Conopida este o sursă bună de antioxidanți, dar și un aliment benefic pentru sănătatea inimii. În plus, consumul de conopidă susține echilibrul hormonal și sistemul imunitar. 

 Conopida și broccoli își păstrează beneficiile și dacă sunt congelate. Astfel, în cazul în care nu le găsești la raionul de legume proaspete poți să le înlocuiești fără probleme cu variantele congelate. 

 Caută în catalog Penny care sunt ofertele săptămânii la legume și la fructe și profită de prețurile promoționale. 

Fructe de consumat în timpul iernii

Pe timp de iarnă vei găsi cu ușurință fructe citrice: clementine, mandarine și portocale fiind în centrul atenției. Acestea au un conținut bogat de vitamina C care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. În plus, acestea îți vor stimula organismul să producă colagen, fapt care îți va aduce o piele mai fină. 

 Tot la capitolul fructe benefice se încadrează și kiwi. Și acest fruct are o compoziție bogată în vitamina C și antioxidanți, dar și fibre alimentare. Printre beneficiile consumului de kiwi amintim: susținerea sănătății inimii, a tractului digestiv și îmbunătățirea imunității. 

 Tot la capitolul fructe benefice mai amintim de grepfrut, banane și ananas. Fiecare dintre acestea conține vitamine și minerale benefice organismului. Datorită multiplelor beneficii, ele pot fi consumate pe tot parcursul anului, nu doar iarna. Trebuie să ai grijă însă cu fructele cu un conținut ridicat de fructoză. Acestea este bine să consumi în prima parte a zilei, deoarece consumate seara încetinesc metabolismul. 

 Toate fructele și legumele prezentate în cadrul acestui articol au multiple beneficii pentru sănătatea ta. În plus, ele pot fi găsite la orice supermarket, dar și la magazinele de la colțul blocului. 

 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking