Desert sarlota Diplomat, cu portocale

Postat de RODIMUR in Torturi
19 Ian 2019 | 4676 vizualizari
Desert sarlota Diplomat, cu portocale

În urmă cu două săptămâni am făcut o șarlotă rusească obișnuită, cu câteva feluri de fructe din compot, dar deși era frumoasă și bună, mi-am zis că totuși fructele caracteristice iernii sunt portocalele. Așa că am reluat activitatea în domeniul șarlotelor și am făcut alta, aceasta de față. Este o șarlotă tip Diplomat, cu portocale, parfumată și absolut delicioasă. Cât despre aspectul ei, care mă făcea să ezit când a trebuit să o tai, nu mai am nimic de adăugat. Destul că mi-a fost foarte greu să aleg pozele pentru ilustrare, din cele aproape 100 realizate și că abia acum, la câteva zile după ce s-a terminat minunăția de șarlotă, reușesc să postez rețeta... Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care șarlota a stat la rece, pentru a se închega.

Ingrediente

  • 200 grame de pișcoturi de șampanie
  • 300 ml de lapte dulce
  • 4 gălbenușuri
  • 100 grame de zahăr tos fin
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 9 grame de gelatină
  • 1 plic de vanilie
  • 200 ml de smântână grasă (pentru frișcă)
  • 2 linguri de zahăr pudră (pentru frișcă)
  • 1 plic de vanilie (pentru frișcă)
  • 3 portocale
  • coaja răzuită de la o portocală
  • Pentru sirop:
  • zeama/sucul de la o portocală
  • Pentru decor:
  • ornamente decor
  • frișcă din 100 ml de smântână grasă + 1 lingură de zahăr pudră

Mod de preparare

Mai întâi se amestecă ingredientele uscate (zahărul tos, amidonul alimentar și vanilia). Se adaugă apoi gălbenușurile și treptat, puțin câte puțin, laptele cald.

Se dă compoziția la bain-marie, amestecând în ea din când în când, până ce se îngroașă, după care se lasă să se răcorească, dar tot se mai amestecă, pentru a nu face pojghiță deasupra, sau cocoloașe.

Între timp se pune gelatina la înmuiat cu apă rece, conform indicațiilor de pe plic. După ce gelatina a absorbit apa, se încălzește foarte puțin pe foc, până ce se dizolvă în totalitate granulele. Se lasă gelatina să se răcească și apoi se adaugă în compoziția de șarlotă, deja răcită. Se mixează bine, pentru uniformizare.

Se mixează smântâna și se adaugă treptat zahărul pudră și vanilia, iar când frișca este bine legată, se adaugă în compoziția de șarlotă. Se adaugă coaja răzuită de la o portocală, se  amestecă ușor pentru uniformizare și apoi se dă crema la rece.

Se stoarce o portocală pentru sirop, iar celelalte două se desfac în felii pentru a fi folosite în șarlotă.

Se ”îmbracă” forma în folie alimentară, lăsând marginile mai mari, pentru ca la sfârșit, șarlota să se poată răsturna ușor.

Se umezesc rapid pișcoturile în sucul de portocală și se pun circular în formă. Se retează frumos capetele de pișcoturi care depășesc marginea formei. 

După ce s-au aranjat toate pișcoturile de jur-împrejur, se pun felii de portocală la baza formei și se umple forma până sus cu șarlota/crema răcită.

Se mai pune un rând de felii de portocală și se acoperă totul cu pișcoturi de șampanie, umezite rapid în suc.

Se învelește forma cu șarlota în folie alimentară și se dă la rece pentru 7-8 ore (chiar peste noapte, dacă este cazul).

A doua zi, se pune platoul pe forma cu șarlota și se răstoarnă ușor. Se scoate folia alimentară și se decorează cu frișcă (făcută din smântână grasă proaspătă, mixată cu o lingură de zahăr pudră) și cu ornamente, după preferințe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert sarlota Diplomat, cu portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu piscoturi, iaurt si fructe de padure

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu piscoturi, iaurt si fructe de padure

Fructele de padure le puneti intr-o sita si le decongelati. Le rasturnati intr-o cratita, puneti si jumatate din siropul scurs si zaharul. Transferati cratita pe foc, amestecati, lasati sa...

Citeste continuarea

Desert tort de biscuiti fara coacere

Postat de Corina33

Desert tort de biscuiti fara coacere

Se zdrobesc biscuitii grosier cu mana si se pun intr-un bol mare.  Se toaca alunele sau nucile grosier si se pun la prajit intr-o tigaie antiaderenta amestecand din cand in cand timp de 5...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.01.2019, 06:44
Adauga comentariu...
la 19.01.2019, 09:11
la 19.01.2019, 11:47
Mmmm.......bun!
la 19.01.2019, 12:41
Mulțumesc, Angela!
la 19.01.2019, 12:42
Mulțumesc frumos, Madi! Într-adevăr, a fost un deliciu...!

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking