Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina

Postat de RODIMUR in Ciorbe
7 Dec 2017 | 17782 vizualizari

Borșul de sfeclă se face mai ales în post, dar cui îi place, îl poate face oricând, iar atunci, nefiind constrâns de reguli și opreliști, îi poate adăuga 1-2 linguri de smântână, ceea ce îi va da un gust deosebit. Folosită încă din antichitate ca medicament, sfecla roșie a ajuns să fie exportată cu caravanele, până în Imperiul Roman și în Grecia. Se zice că împăratul roman Tiberius, a stabilit ca triburile germanice să plătească tribut în lăzi de sfeclă roșie, în loc de pungi cu aur, știind care sunt beneficiile acesteia. Sursă importantă de oligoelemente, vitamine, potasiu și acid folic, sfecla roșie are un conținut bogat în fier, previne bolile de sânge, energizează și mineralizează organismul, tratează leucemia, cancerul de colon, bolile de ficat, de inimă și infecțiile cronice... Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 l de borș de sfeclă.

Inapoi la reteta

Comentarii (29)

la 07.12.2017, 22:42
la 07.12.2017, 23:36
Mulțumesc frumos, Motănel!
la 08.12.2017, 08:01
Bun!
la 08.12.2017, 09:53
Mulțumesc frumos, Dante!
la 08.12.2017, 14:22
Imi place mult borsul cu sfecla si ce culoare frumoasa are!
la 08.12.2017, 14:50
Mă bucur că-ți place, Xana! Mulțumesc frumos!
la 10.12.2017, 17:03
Ce bun ar fi acum un bol plin cu borș cald!
la 10.12.2017, 17:39
Mulțumesc frumos, Kytz! Mai avem...
la 12.12.2017, 09:51
Grozav!!! Te pune imediat pe picioare!!!
la 12.12.2017, 10:22
Mulțumesc frumos, Miki!
la 15.12.2017, 17:28
Imi place!
la 15.12.2017, 19:36
Mulțumesc frumos, Licurici!
la 18.01.2018, 14:31
sflecla rosie cruda nu dau pe razatoare.
Pentru un bors bun pun doua sfecle potrivite separat la fier cu tot cu coaja ,dupa ce au fiert bine le las la racit si dupa le-am decojit una o dau pe razatoare si una tai felii potrivit de groase ( 1 cm ) grosime si le pun la fiert, in sfecla razaluita pun 1-2 linguri de otet din vin si 1/2 lingura de sare.Amestec bine,las 5 minute sa se macareze si dupa aceea pun in oala cu bors la fiert .De ce ? pentru ca sfecla fiarta in coaja isi pastraza culoarea si dispare gustul de sfecla cruda.De inacrit tot cu bors de putina ( de casa ) si obtional se pune smantana si se poate servi si cu ardel iute
la 18.01.2018, 14:51
Gerdan, nici într-un caz n-aș pune oțet de vin, de vreme ce pun borș! Rețeta ta este strict personală, poți s-o faci în continure așa cum îți place, dar dacă ai citi și altele de pe net, ai vedea că seamănă mult mai mult cu a mea, nu cu a ta. Sorry...!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking