Bors moldovenesc, cu carne de porc

Postat de RODIMUR in Ciorbe
12 Feb 2020 | 15271 vizualizari
Bors moldovenesc, cu carne de porc

Am făcut ieri un borș moldovenesc cu carne de porc, pentru că aveam ”materia primă” proaspătă, adică borș natural, ”de putină” cum se zice. Eu nu umplu borșul în putină, pentru că ar fi prea mult pentru nevoile familiei (oricum, nu am nici putină...) ci într-un borcan de sticlă, de 3 litri. Suficient, totuși, pentru a face de vreo 3-4 ori câte o oală mare de 4-5 litri de borș, asta în funcție de cât de acru este... L-am numit ”borș moldovenesc” nu datorită ingredientelor, nici modului de preparare (din aceste două puncte de vedere există destule variante locale) ci tocmai pentru a preciza încă din titlu că acrirea este pe bază de borș natural. (Nu de alta, dar pe când eram copii, fiind cu părinții într-o stațiune de odihnă la mare, am mâncat un ”borș modovenesc” acrit cu castraveți murați, ceea ce ne-a mirat foarte mult, chiar dacă la vremea aceea nu prea ne pricepeam la bucătăreală, dar măcar știam precis că acasă la noi, în Moldova nu aveam asemenea ”specialitate”...) Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș.

Ingrediente

  • 700 grame de carne de porc (fără os)
  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 felie de țelină
  • 1 ceapă galbenă
  • 4-5 cartofi roz
  • 3 roșii
  • 1 ardei gras verde
  • 1/2 ardei capia
  • 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 750 ml de borș natural

Mod de preparare

Carnea se fasonează, se taie cubulețe și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă, apoi se dă focul la temperatură medie. Se completează cu apă caldă, când este cazul.

Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei de floarea soarelui, la foc mic, până ce se înmoaie.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie mărunt și se călesc în tigaia cu ceapa.

Se spală roșiile, se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia în care s-au călit ceapa și ardeii. Se lasă tigaia la foc mic, până ce se înmoaie toate legumele și scade puțin lichidul lăsat de roșii.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 500 ml de apă.

Se strecoară zeama de carne și se toarnă peste rădăcinoase, împreună cu bucățile de carne. Se lasă oala la fiert, la foc iute încă 3-4 clocote.

Se aleg frunzele de mărar și de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie, separat.

Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu carnea și rădăcinoasele. Se lasă la fiert încă 2-3 clocote, se culege spuma care se formează și se aruncă.

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă legumele călite și se mai lasă oala pe foc încă un clocot, la foc iute.

Se adaugă borșul, se condimentează cu: sare, piper și cimbru și după 3-4 minute, se ia oala de pe foc, se presară verdeața, se pune capacul și se lasă să se odihnească timp de 10 minute.

Borșul se poate servi, după acest timp de odihnă, cu un ardei iute, cu smântână și chiar cu mămăliguță caldă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors moldovenesc, cu carne de porc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Ciorba de ardei umpluti

Postat de MotanLaOale

Ciorba de ardei umpluti

Ardeii se spala, se scoate cotorul, se curata de seminte si nerviri si se cresteaza cu cutitul in cruce la fund (pentru a iesi aerul la fiert). Orezul se spala si se lasa in apa rece. Ceapa...

Citeste continuarea

Ciorba de rosii cu dovlecel si crutoane aromatizate

Postat de merisor67

Ciorba de rosii cu dovlecel si crutoane aromatizate

Punem un vas cu apă la fiert, iar la primul clocot adăugăm o lingură sare și amestecăm intens până aceasta se dizolvă. Adăugăm apoi roșiile bine spălate și le lăsăm 2-3...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.02.2020, 19:20
la 12.02.2020, 20:28
Mulțumesc frumos, Diana!
la 12.02.2020, 20:41
la 12.02.2020, 21:13
la 12.02.2020, 21:17
mmm super bun!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking