Burger de casa

Postat de vasimur in Mancaruri cu carne
6 Mar 2020 | 8760 vizualizari
Burger de casa

Îmi aduc aminte de parcă a fost ieri… copiii erau mici, iar reclamele la fast food gen hot dogs sau hamburger, de la McDonald's, erau o mare provocare deoarece nu existau restaurante decât în marile orașe. Copiilor le plăcea să mănânce hot dogs sau hamburger, așa că eram nevoit să improvizez. Ketchup, făceam din suc de roșii (sau pastă de roșii diluată cu puțină apă), sare, piper, boia de ardei dulce, zahăr și eventual oțet balsamic și usturoi. Mai trebuia o maioneză rapidă și cam asta era tot. Prefer maioneză și ketchup făcute în casă, chiar dacă acuma se găsesc de gata, în magazine! O să vă împărtășesc, în cele ce urmează, rețeta de hamburger exact așa cum o făceam, cu posibilitățile de la acea vreme.

Ingrediente

  • 150-200 g carne tocată, ceva mai grasă, de porc+vită
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dule, după gust (opțional)
  • 1 linguriță ketchup dulce
  • 1 linguriță muștar dulce
  • 1 ceapă roşie, mai mică
  • 1-2 lingurițe oțet de mere sau balsamic
  • 2 felii de cascaval (de care preferaţi)
  • 2 chifle pentru hamburger
  • 1 pahar cu maioneză (de preferat făcută în casă)
  • 1-2 castraveţi muraţi
  • 1-2 roșii
  • 4 frunze de salată verde
  • Pentru maioneză:
  • 1 ou întreg
  • 100-150 ml ulei
  • 1 linguriță muștar dulce
  • sare, foarte puțină
  • 1 linguriță zeamă de lămâie

Mod de preparare

Pas 1. Carnea tocată o amestecăm cu o linguriță de ketchup, una de muştar, sare şi piper, după gust. Dacă nu avem ketchup, putem pune pastă sau suc de roșii. Formăm apoi burgerii, ca niște chiftele mai plate, cam de mărimea chiflelor în porțiunea secționată și groase de ~ 1 cm. Punem burgherii pe o farfurie, (cu hârtie de copt între ei, dacă sunt mai mulți, ca să nu se lipească!) în frigider la rece, chiar și o oră. Eu îi las la rece până ce pregătesc restul ingredientelor pentru burgeri.

Pas 2. Curățăm ceapa și o spălăm după care o tăiem rondele, presărăm puțină sare și piper şi stropim cu oţet de mere sau balsamic. Masăm ușor cu mâna și lăsăm să se marinează puțin ceapa (are suficient timp până ce prăjim burgerii!). Salata o spălăm bine și o scurgem de apă. Castraveții îi tăiem rondele, la fel și roșiile. Chiflele le tăiem în două, la rotund.

Pas 3. A sosit momentul să ne ocupăm de prăjit burgherii. Pentru asta putem folosi o tigaie gril sau un grătar electric. Încingem bine tigaia sau grilul electric. Mai întâi, pentru a testa și dacă tigaia este suficient de încinsă, se prăjesc puţin jumătăţile de chifle, doar pe partea secționată, după care se scot pe o farfurie. Punem apoi burgerii la făcut, cam 4-5 minute pe fiecare parte, până ce se rumenesc (dacă sunt mai groși, timpul de gătire poate fi ceva mai lung!). Când sunt gata punem deasupra o felie de cașcaval și lăsăm doar pînă ce se topește puțin, cel mult 1 minut. Scoatem burgherii pe o farfurie după care trecem la asamblarea sandwich-urilor.

Pas 4. Pe baza chiflei punem puțină maioneză, o frunză de salată verde, maioneză, un burger, maioneză, după care punem salată de ceapă, rondele de castraveții murați şi de roșii, maioneză, o frunză de salată verde iar deasupra punem capacul chiflei, uns în prealabil cu puţin ketchup pe interior. Dacă nu avem ketchup, putem să improvizăm, amestecând puțină pastă de roșii cu condimente de care ne place și eventual foarte puțin zahăr. Pentru ca acest „turnuleț” să nu se dărâme, folosim niște bețișoare din acelea pentru frigărui, cu care vom consolida „construcția”! Eu am avut niște bețișoare din plastic, speciale pentru așa ceva.

Servim burgherii așa simpli, dar neapărat calzi, sau cu cartofi prăjiți și o salată de roşii.

Poftă bună !

Preparare ketchup, de casă: Dacă nu avem ketchup, pregătim pe loc din: 1-2 linguri de suc de roșii, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță oțet de mere sau balsamic și sare, piper, boia dulce, după gust. Le amestecăm bine și gata! Dacă vă place, puteți să puneți și 1-2 căței de usturoi, pisați!

Preparare maioneză, de casă: Facem o maioneză rapidă din: 1 ou întreg, 100-150 ml ulei, 1 linguriță muștar, foarte puțină sare și o linguriță de zeamă de lămâie. Punem toate ingredientele într-un pahar mai înalt (de sticlă sau plastic) și le mixăm, la viteză mare, până ce obținem consistența dorită. Maioneza este gata în câteva minute. Ingredientele pentru maioneză, trebuie să fie obligatoriu la temperatura camerei! Puteți folosi și un blender, dacă aveți.

Daca ti-a placut reteta noastra "Burger de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Retete similare

Chifle pentru burger

Postat de Constelatialeu

Chifle pentru burger

Mai intai am topit untul si l-am lasat sa se raceasca, nu de tot, sa fie doar foarte putin caldut. In bolul de la mixer am pus faina cernuta, in mijloc am pus drojdia uscata, oul, zaharul, pe...

Citeste continuarea

Burger de somon cu pasta de avocado

Postat de rocsi_1612

Burger de somon cu pasta de avocado

Burgerii: Spalati pestele, il stergeti cu niste servetele. Cu un cutit il tocati cat mai marunt, puteti folosi si un blender, doar sa nu transformati carnea pestelui intr-o pasta. Ceapa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.03.2020, 18:49
la 06.03.2020, 18:59
Apetisant!
la 06.03.2020, 20:53
Din cand in cand mai mancam si noi burgeri si preferam sa ii facem in casa! Sunt cei mai buni si putem folosi ingredientele care ne plac!
la 06.03.2020, 22:57
Mulțumesc!
la 07.03.2020, 00:28
Cred ca este buna reteta
Daca iti place sa experimentezi , incearca putina scortisoara la amestecul de carne !!! Poti avea o surpriza

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking