Chiftelute cu sos de smantana

Postat de RODIMUR in Porc
21 Ian 2018 | 20979 vizualizari
Chiftelute cu sos de smantana

Dacă mezinului îi plac chifteluțele marinate în sos de roșii, iar soțului, cele simple, cu pireu de cartofi și murături, mie îmi plac acelea cu sos de smântână. De obicei gătesc pentru ei, sau pentru musafiri și țin cont de preferințele lor, dar acum mi-a venit și mie rândul să-mi fac pe plac. Chifteluțele cu sos de smântână mi se par cele mai bune, moi, cu un gust aparte, onctuos și plăcut. Iată de ce mă bucur că, în sfârșit, am făcut și ce-mi place mie...! Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 40 de chifteluțe, de dimensiuni medii.

Ingrediente

  • Pentru chifteluțe:
  • 700 grame pulpă de porc, tocată
  • 1 ceapă mare (sau două, mai mici)
  • 1 cartof mare
  • 1 felie de pâine înmuiată în lapte
  • 1 ou
  • 6 căței de usturoi
  • 2 linguri de făină albă
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de lapte dulce pentru înmuiat pâinea
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • oregano
  • făină albă pentru modelat
  • ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa
  • ulei de floarea soarelui pentru prăjit chifteluțele
  • Pentru sos:
  • 300 ml smântână grasă
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • ulei pentru călit ceapa și usturoiul
  • 2 linguri de făină albă
  • sare
  • piper
  • Hot&Spicy

Mod de preparare

Carnea se spală, se scurge de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin.

Legumele se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie mărunt, se călește puțin până devine transparentă, după care se scurge de ulei. Usturoiul și cartoful se răzuie pe răzătoarea fină, iar felia de pâine se înmoaie în lapte dulce și apoi se stoarce.

Se amestecă toate ingredientele (carnea, oul, ceapa călită, cartoful, usturoiul, pâinea înmuiată în lapte) se adaugă condimentele și bicarbonatul, iar când compoziția s-a uniformizat se încorporează și făina albă.

Când compoziția s-a omogenizat, se ia câte o lingură, se pune pe planșeta înfăinată, se formează o biluță care se aplatizează și se trece prin făină. Se procedează la fel, până se termină toată compoziția.

Chifteluțele se prăjesc la foc mic, într-o tigaie cu ulei suficient, încins în prealabil.

Pentru sos, se curăță o ceapă, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie fin și se călește în ulei, la foc mic, până ce devine transparentă. 

Usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește și el, peste ceapă.

Se adaugă două pahare cu apă și se lasă să fiarbă la foc înăbușit 5-6 minute. După acest interval de timp, se adaugă chifteluțele, se completează cu apă, să le acopere și se mai lasă să fiarbă încă 5-6 minute, la foc înăbușit.

Între timp se prepară sosul. Se mixează smântâna cu făina și condimentele, se subțiază cu puțină apă și după ce chifteluțele au fiert 5-6 minute, se adaugă și sosul de smântână.

Se lasă la fiert, la foc mic, încă 5-6 minute și se supraveghează atent, amestecând mereu, ca să nu se prindă de fundul cratiței.

După acest interval de timp, chifteluțele sunt gata, iar cratița poate fi luată de pe foc. Se servesc calde, fără garnitură, sau murături.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute cu sos de smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (48)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Chiftelute in sos de smantana si mustar

Postat de rocsi_1612

Chiftelute in sos de smantana si mustar

Chiftelele: Ceapa curatata o tocati marunt. Patrunjelul verde il tocati. Painea o treceti prin apa, o scurgeti bine si o faramitati. Intr-un bol amestecati carnea, ceapa, painea, patrunjelul si...

Citeste continuarea

Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval

Postat de RODIMUR

Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval

Mai întâi se fac chifteluțele, chiar cu o zi înainte.  Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, până devine ca sticla, după care se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.01.2018, 16:11
la 21.01.2018, 16:15
Bune!
la 21.01.2018, 16:20
chiftelute cu smantana sunt preferatele mele
la 21.01.2018, 16:28
Si mie imi plac servite cu sos de rosii sau simple. Cu sos de smantana nu am facut niciodata, dar cred ca mi-ar placea si varianta asta!
la 21.01.2018, 16:28
Mulțumesc frumos, Dorel!

Vezi toate comentariile (48)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking