Ciorba delicioasa de fasole cu ciolan afumat

Postat de merisor67 in Ciorbe
1 Dec 2015 | 30802 vizualizari
Ciorba delicioasa de fasole cu ciolan afumat

Fasolea cu ciolan afumat era o mancare de cazarma, reteta originala fiind inventata de bucatarii din armata, soldatii preferand-o si considerand-o cea mai buna mancare de la popota. Pe vremuri, strabunii nostri foloseau pentru prepararea fasolei, putina slanina afumata, sau nu, nicidecum ciolan. De aproximativ 11 ani fasolea cu ciolan afumat a devenit mancare traditionala de 1 decembrie, datorita celor de la PRO TV. Acestia, serband 5 ani de emisie, au lansat un concurs  „Cea mai gustoasă și arătoasă fasole cu ciolan la purtător”, iar pe tot parcursul zilei au emis insotiti de o pancarta pe care scria "Marea ciolaniada".  Astfel  toți bucătarii pricepuți au fost invitati sa se intreaca in a prepara cea mai buna fasole cu ciolan afumat. Ideea a fost preluata rapid de unele primarii din tara, care sarbatoresc 1 decembrie, oferind gratis cate o portie de fasole cu ciolan afumat, tuturor trecatorilor prin zona unde se desfasoara "ciolaniada". Fasolea cu ciolan afumat se poate prepara fie sub forma de ciorba fie scazuta, sub forma de iahnie.

Ingrediente

  • Ingrediente Ciorba delicioasa de fasole cu ciolan afumat
  • 1 ciolan afumat (750 gr)
  • 500 gr fasole uscata, noua
  • 3 cepe galbene
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 ardei rosu
  • 2 linguri ulei
  • 2 foi dafin
  • cimbru
  • boia de ardei iute
  • boia de ardei dulce
  • piper
  • 5-6 l apa
  • sare dupa gust
  • 3 rosii de gradina
  • 2 lujeri cu frunze de telina
  • 1 legatura patrunjel verde

Mod de preparare

Cum se prepara reteta Ciorba delicioasa de fasole cu ciolan afumat

Fasolea se spala bine in doua ape, apoi se lasa in apa cat sa fie bine acoperita, de seara pana dimineata.

A doua zi se adauga apa  calda si se pune la foc pana cand incepe sa fiarba.

Se scurge apa, se clateste fasolea cu apa calda si se pune iar la fiert in apa cat sa fie acoperita.

Se repeta procedeul inca odata, dupa care se acopera fasolea bine cu apa si se pune la foc mediu.

Ciolanul, se spala si el bine in apa fierbinte si se pune la fiert in apa cat sa fie acoperit.

Se lasa la fiert pana aproape se desface de pe os.

Cand fasolea incepe sa se inmoaie usor, curatam legumele si le tocam asa cum ne place, mai marunt sau mai mare.

Doua cepe si ardeiul le oprim, iar restul legumelor le adaugam peste fasolea din vas.

Adaugam si foile de dafin, presaram si cimbru, apoi dupa aproximativ 15 minute de fierbere a legumelor, adaugam ciolanul cu tot cu supa in care a fiert.

Gustam supa si o asezonam cu sare.

Adaugam si ardeiul si un praf de piper.

Cele doua cepe oprite le calim bine in uleiul incins, adaugam si sare, piper si boia de ardei, atat dulce cat si iute, apoi, cand ceapa devine translucida, adaugam rosiile decojite si trecute prin robot.

Amestecam bine totul si lasam sosul sa fiarba 7-8 minute dupa care il adaugam peste fasolea cu ciolanul din vas.

Gustam fiertura si o asezonam daca mai este cazul cu condimente si sare, o mai lasam la foc 5-6 minute, apoi o dam deoparte si adaugam patrunjelul tocat marunt.

Este foarte buna aceasta ciorba, este favorita baietilor mei.

In Oltenia, acolo unde am eu radacinile aceasta ciorba se prepara cu jumari.

Servim ciorba de fasole cu ceapa rosie, ceapa galbena, sau cu ceapa verde. Se potriveste bine si cu o salata de varza.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba delicioasa de fasole cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de burta

Postat de comanligia

Ciorba de burta

Am spalat burta pe care am taiat-o fideluta. Am curatat si spalat legumele(pastarnacul,ceapa,1 morcov,telina) apoi le-am taiat marunt si le-am pus intr-o oala mai mare impreuna cu burta la...

Citeste continuarea

Ciorba cu galuste asiatice

Postat de rhapsody

Ciorba cu galuste asiatice

Ciorba: Morcovul curatat si spalat, taie-l rondele si pune-l impreuna cu ceapa (curatata si spalata) intreaga, cu ardeiul taiat in fasii mari si cu foaia de dafin in apa la fiert. Cat fierb...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.12.2015, 12:34
Asta e...repede o portie si mie ca sa nu se gate. Super ciorba ai facut, si noua ne place tare mult!!!
la 01.12.2015, 12:35
cat imi place si ce pofta mi s-a facut!
la 01.12.2015, 12:35
Foarte buna si apetisanta!
la 01.12.2015, 12:35
foarte buna
la 01.12.2015, 12:37
Respecți tradiția de 1 Decembrie

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking