Coltunasi cu branza sarata

Postat de RODIMUR in Mancare copii
18 Mai 2018 | 12686 vizualizari
Coltunasi cu branza sarata

Colțunașii sunt o mâncare ce-mi amintește de copilărie, așa că pentru a regăsi gusturile de odinioară, mai fac și eu, din când în când, de post, sau de frupt, pentru că sunt tare buni și ne plac mult. Numiți, de-a lungul timpului și "călțunași", colțunașii pot avea diferite umpluturi și în acest caz se servesc ca: aperitive, fel principal, la masa de prânz, desert sau cină. Pe vremuri li se spunea "călțuni", sau "călțunași", iar în Transilvania și Bucovina, denumirea lor, mai veche este de "piroște". În Moldova, colțunașii se mai numesc și "chiroște" (la singular, "chiroașcă"). Colțunașii românești au corespondent și în bucătăria internațională: "pierogi" (în poloneză), "pelmeni" (în rusă), "manti" (în turcă), "ravioli", "tortellini", "cappelleti"...(în italiană). Acest preparat, cu diferite nume și sub diferite forme mai există și în bucătăriile: coreeană, kazahă, japoneză, chineză, mongoleză... Pentru umplutură, ca brânză sărată, am folosit caș sărat de oi și din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 40 de colțunași cu un gust excepțional! Am socotit 5 porții de câte 8 colțunași consistenți și sățioși.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 2 linguri de gris
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare fină
  • 250 ml de apă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 250-300 grame de brânză sărată (caș sărat de oi)
  • 2 ouă
  • Pentru decor:
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • 5-6 fire de ceapă verde

Mod de preparare

Făina cernută și aerată, amestecată cu sarea și grisul se frământă cu un ou și cu apă la temperatura camerei, adaugată puțin câte puțin, iar la urmă și cu cele două linguri de ulei de floarea soarelui, în așa fel încât să rezulte un aluat elastic și potrivit de moale. Se învelește aluatul într-o folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute.

Între timp se prepară umplutura. Se fărâmițează brânza și se amestecă bine cu cele două ouă, până ce rezultă o umplutură omogenă.

După 30 de minute, se transferă aluatul pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin și se împarte în două bucăți. Din fiecare bucată se întinde, pe rând câte o foaie cu o grosime de 3-4 mm și se decupează din ea, cu o formă specială, cercurile din care se vor face colțunașii. Cine nu are formă specială de făcut colțunași, va decupa cercurile de aluat cu un pahar și le va lipi prin presare și apoi cu furculița.

Se ia câte un cerc de aluat, se întinde pe forma înfăinată (ca să nu se lipească aluatul de ea) și se pune o linguriță de umplutură în mijloc. Se pliază forma și se strânge, pentru a lipi colțunașul format. Apoi se scoate colțunașul din formă și se depune pe planșeta presărată cu făină, ca să nu se lipească. Se procedează la fel până ce se termină de umplut toate cercurile de aluat. Resturile de aluat rămase după decuparea cercurilor, se transformă în altă foaie și se procedează la fel, pentru umplerea colțunașilor.

Se pune o oală cu 4 litri de apă la fiert și cu 1/2 lingură de sare fină. Când apa clocotește, se iau colțunașii cu o spumieră umezită și se lasă în oală. Se pot pune câte 10-12 colțunași odată la fiert și se întorc cu spumiera,din când în când, ca să fiarbă pe ambele fețe, având grijă să nu fie striviți. Colțunașii vor sta la fiert 12-15 minute și după ce se ridică la suprafața apei, se mai lasă încă 2-3 minute, după care se scot cu spumiera și se depun într-un vas încăpător, în care s-a turnat puțin unt topit, sau ulei de floarea soarelui.

Pentru decor și ca să nu se lipească între ei, colțunașii vor fi stropiți cu ulei, în care s-au călit ușor rondele de ceapă verde. Colțunașii mai pot fi decorați/unși și cu pesmet rumenit în câteva linguri de ulei de floarea soarelui, sau în unt.

Colțunașii se servesc calzi, decorați după dorință.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi cu branza sarata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Aperitiv chiroste cu branza

Postat de rocsi_1612

Aperitiv chiroste cu branza

Aluatul: Intr-un bol bateti ouale spuma cu sarea. Adaugati faina treptat, amestecati cu lingura, iar cand se intareste, framantati cu mana. Puneti 3-4 inguri de apa, ca sa se lege mai bine...

Citeste continuarea

Coltunasi cu branza sarata si cartofi

Postat de adnia

Coltunasi cu branza sarata si cartofi

Din ou, faina si sare am format aluatul, pe care l-am intins la masina de taietei, apoi am ales forma mijlocie din setul de coltunasi si am taiat discuri, pe care le-am umplut cu o lingura din...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.05.2018, 23:02
Tare buni sunt...Am facut si eu acum ceva timp si sotul a fost foarte incantat de ei, el nefiind din zona Moldovei!
la 18.05.2018, 23:24
la 18.05.2018, 23:29
la 18.05.2018, 23:44
Da, Rocsi, sunt nemaipomenit de buni...!
la 18.05.2018, 23:44
Mulțumesc, Mimi!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking