Desert cozonac ca la mama acasa

Postat de marcelika in Dulciuri
3 Apr 2014 | 255220 vizualizari
Desert cozonac ca la mama acasa

Imi aduc aminte cat ma invarteam pe langa mami, sa vad ce face, cate oua, cat zahar , cat lapte pune..... care e procesul tehnologic.....niciodata nu stia reteta. Tot timpul punea dupa ochi, trebuia sa-mi notez de fiecare data cantitatile si sa aleg dintre cea care mi se pare mai buna......nu gresea niciodata produsul finit......fie vorba intre noi, nu il impletea, tragea cu ochiul la mine pentru ca ma lasa pe mine sa fac treaba asta....mai usoara...:)) Acum am definitivat-o, asta e cea mai bunaaaaa reteta....parerea mea. Ramane de vazut ce ziceti voi!

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 70 gr drojdie 
  • 300 gr zahar
  • 4 oua 
  • 200 ml ulei
  • 500 ml lapte 
  • un praf de sare
  • 1 lingura esenta rom
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Umplutura:
  • 100 ml lapte
  • 100 gr nuca 
  • 50 gr cacao
  • putin ulei
  • 100 gr rahat
  • 100 gr stafide
  • susan si mac
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar, se adauga putin lapte cald si se face maiaua. Se lasa la crescut 20 de minute.

Intre timp se amesteca restul de lapte cu zaharul, ouale, sarea, zaharul vanilat si esentele.
Se amesteca apoi cu maiaua si faina, un praf de sare si incepe framantatul. Trebuie sa avem un aluat moale si pufos. La sfarsit se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza tot. Se lasa la crescut acoperit cu un prosop, pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald.

Se pregatesc formele, se ung cu ulei, eu pun si hartie de copt sa nu se arda. Intre timp se pregateste umplutura.

Se taie rahatul fasii, nuca prajita usor in cuptor se faramiteaza, stafidele se pun la hidratat in cateva linguri de lapte cald cu esenta rom, iar cacaua se dizolva in ulei....punem uleiul firicel si amestecam....ca la maioneza, pana se dizolva cacaua, dupa care dizolvam cu lapte....sa nu va speriati daca se ingroasa compozitia , puneti lapte pana ajungeti la consistenta unei smantani mai diluate un pic pentru a putea fi intinsa pe coca.

Se imparte aluatul crescut in 4 bile, vor iesi 2 cozonaci. Se unge masa cu putin ulei si se intind cele patru foi in forma de dreptunghi.

Se unge cu cacaua, se presara rahatul, nuca si stafidele dupa care se ruleaza aluatul pe lungime, obtinand 4 rulouri. Se rasucesc cate doua rulouri, aveti grija sa bagati capetele un pic dedesupt, pentru a nu se desface in tava. Se  pun cozonacii in forme si se lasa la crescut, acoperiti cu un prosop curat, intr-un loc cald, cam 30 de minute. Dupa ce au crescut, se ung cu ou si se presara susan si/sau mac, dupa preferinta.

Se coc cozonacii in cuptorul preincalzit la 170 de grade, aproximativ 45 de minute.

Se verifica cu scobitoarea daca sunt facuti, daca iese curata sunt gata! Se scot din forme si se lasa la racit.

Pofta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac ca la mama acasa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (33)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Pariziene

Postat de Nadyne

Pariziene

Ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei. Punem in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine, ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, zaharul,...

Citeste continuarea

Desert cornulete de zapada (cu umplutura de nuca)

Postat de rocsi_1612

Desert cornulete de zapada (cu umplutura de nuca)

Aluatul: Intr-un bol amestecam faina cu grisul si sarea. Adaugam untul rece si taiat cuburi, amestecam cu mana pana obtinem un aluat nisipos. Punem smantana, vanilia si framantam pana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2014, 22:09
buni buni
la 03.04.2014, 22:13
ce rumeni si frumosi sunt!!!
la 03.04.2014, 22:14
Chiar ca la mama acasa!
la 03.04.2014, 22:17
wow, ce rapizi sunteti....sarut mana pentru aprecieri !
la 03.04.2014, 22:18
vaaai, cum arata!

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking