Desert minciunele de post

Postat de RODIMUR in Dulciuri
5 Apr 2019 | 2808 vizualizari
Desert minciunele de post

Mi se pare că în Post simțim mai des nevoia de ceva dulce și parcă numai fructele nu ne ajung... Nimic nu mi se pare mai ușor de preparat, în asemenea situație, decât niște gogoși, sau minciunele, din care n-am mai făcut de foarte mulți ani. Chiar dacă au fost făcute din aluat de post, au ieșit foarte bune, aromate și pufoase, iar bucătăria s-a umplut de un miros foarte îmbietor... Din ingredientele de mai jos am făcut 30 de minciunele, cam 6 bucăți/porție și mi-a mai rămas un rest de aluat din care am făcut pur și simplu o gogoșică...

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță de sare extrafină
  • 2-3 linguri de zahăr tos fin
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • coaja răzuită de la o portocală
  • 1 plic de vanilie
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 250 ml de apă caldă
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
  • Pentru decor:
  • 5-6 linguri încărcate de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru servit:
  • dulceață/gem (opțional)

Mod de preparare

Se pune făina (amestecată în prealabil cu sarea) în vasul de frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, zahărul tos, coaja răzuită de lămâie și de portocală, zahărul vanilat.

Se toarnă treptat apa caldă și se frământă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se încorporează toată făina și pentru definitivarea aluatului se adaugă și uleiul, puțin câte puțin.

Când aluatul este elastic și nelipicios, se dă vasul, acoperit cu un șervet curat, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

După 35-40 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer.

Se întinde o foaie dreptunghiulară cu grosimea de aproximativ 6-7 mm. Se taie în aluat dreptunghiuri de aproximativ 3/12 cm, se face pe verticală o crestătură în mijlocul fiecăruia și se trece prin ea partea superioară (sau inferioară) a dreptunghiului. 

Se formează toate minciunelele și se toarnă uleiul în tigaie, la încins. Când uleiul este fierbinte, se diminuează flacăra de la argaz și se pun minciunelele la prăjit. Se rumenesc frumos, pe ambele fețe, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se pripească.

Când sunt rumenite frumos, pe ambele fețe, minciunelele se scot cu o paletă pe un platou în care s-a pus înainte hârtie absorbantă. După ce se prăjesc toate minciunelele, se pun pe un platou și se presară cu zahăr pudră amestecat cu un plic de vanilie.

Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci. Cine vrea, poate asocia gem, sau dulceață.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert minciunele de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Retete similare

Cornulete cu rahat (reteta de post)

Postat de ionela2682

Cornulete cu rahat (reteta de post)

-In borsul putin caldut dizolvam drojdia -adaugam uleiul,sarea zaharul adaugam faina putin cate putin pana obtinem un aluat potrivit de tare -intindem in foaie subtire,decupam dupa...

Citeste continuarea

Clatite cu cafea

Postat de sufletista

Clatite cu cafea

Intr-un bol amestecam faina cu zaharul si plicurile de ness. Adaugam treptat laptele amestecat cu cafeaua, ulei, galbenusurile si mixam bine. La final incorporam albusurile batute spuma cu...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 05.04.2019, 09:53
Bune. Desertul copilariei.
la 05.04.2019, 10:04
Așa este, Tabita...!
la 05.04.2019, 10:13
Chiar demult nu am mai mancat! Servesc cateva!
la 05.04.2019, 10:37
ce bune sunt langa o cafea sau un pahar lapte
la 05.04.2019, 10:55

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking