Gem de prune (reteta video)

Postat de JamilaCuisine in Dulceata / Gem
18 Aug 2013 | 26258 vizualizari

Gemul de prune este preferatul familiei noastre, iar de ceva timp eu sunt responsabila cu prepararea lui pentru ca ai mei prefera varianta mea de gem si nu pe a mamei mele care il fierbe mult prea mult. Pentru un gem reușit aveți nevoie de prune foarte bine coapte si de preferinta culese dintr-o sursa sigura. Daca se poate si aveți posibilitatea, puteți folosi mai multe soiuri de prune. Gemul va ieși si mai bun si mai aromat. Imi aduc aminte ca strabunica mea făcea gem/magiun de prune in tuciul de mamaliga, afara la foc de lemne, fără sa scoată samburii prunelor si fără sa adauge strop de zahăr. Făcea un gem minunat, dulce-acrisor, numai bun de mâncat cu clatite. Trebuie totuși sa aveți in vedere un lucru. Gemul trebuie sa fiarba încet, la foc mic si sa amestecati constant in el. Babuta mea il lasa sa clocotesca usor mai mult la caldura carbunilor decât a focului deschis si il fierbea aproape o jumătate de zi. Noi nu il lasam atât timp, pentru 5 kg de prune o ora, ora si un sfert, maxim o ora si jumătate este mai mult decât suficient pentru un gem reușit. Chiar daca o sa vi se para ca gemul este prea lichid, el se va inchega odată ce se va raci si va avea consistenta potrivită. Va ieși un gem genial, aromat, nu foarte dulce ci tocmai bun sa-l mananci cu….. CLATITE.

Ingrediente

  • 5 kg de Prune
  • 2 kg de zahar
  • O pastaie de vanilie
  • Zeama de la 2 lamai

Mod de preparare

Spalam si curatam prunele si punem peste ele 1 kg de zahăr. Le lăsăm la frigider peste noapte sa-si lase sucul. A doua zi punem prunele la fiert,adugam cel de-al doilea kg de zahăr, zeama de lămâie si pastaia de vanilie si lasam gemul sa fiarba. Când începe sa se adune spuma, o instrument cu un polonic sau cu o spumiera. Din momentul in care gemul a dat in clocot, dați focul la mic si fierbeti gemul o ora, o ora si 15 minute. Opriti focul si lăsați gemul sa se racoreasca 30 de minute.

Între timp spălati borcanele cu apa si detergent de vase si sterilizati-le bagandu-le in cuptor,la foc mic (120 de grade) pentru 10-15 minute sau pana sunt complet uscate. Turnati gemul fierbinte in borcane, infiletati capacele si întoarceti borcanele cu capacul in jos. Lăsați-le sa se raceaasca, apoi le puteți pune in camara.

Pofta buna

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de prune (reteta video)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort "Iepuras" cu mure si ciocolata (video)

Postat de Doinavar

Tort "Iepuras" cu mure si ciocolata (video)

Incepem cu cele doua blaturi cu gem. Puneti in doua castroane cate un borcan de gem, 3 galbenusuri, 1 si 1/2 plic praf de copt stins cu putina zeama de lamaie si 1 plic zahar vanilat. Amestecati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.08.2013, 19:22
Cel mia bun, cel mai sănătos. Desigur, îmi aduce aminte de copilărie. Bravo, Geanina!
la 18.08.2013, 19:23
Gemul copilariei!!
la 18.08.2013, 19:24
amintiri,amintiri....
la 18.08.2013, 19:30
Cel mai bun!
la 18.08.2013, 19:31

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking