Grau fiert

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
8 Dec 2019 | 13385 vizualizari
Grau fiert

Acesta este un desert de post (vechi de sute de ani și îmbunătățit de-a lungul timpului) despre care citim și în operele clasice ale literaturii române. Dincolo, însă, de această referire livrescă, grâul fiert îmi amintește de copilărie, când mămica îl aștepta pe preot în Ajunul Crăciunului, cu masa plină de bucate de post: vărzări (plăcinte cu varză), plăcinte cu dovleac, ștrudele cu mere, învârtită cu nucă, sau cu bostan (dovleac), julfă (sau ”pelincile Maicii Domnului”, cum se numeau în Moldova, căci ”scutece” este un cuvânt mai nou...) și grâu fiert. În afară de aceste preparate, pe masă mai erau: un pahar de vin, fructe și o lumânare aprinsă, în sfeșnic. Evident, am luat exemplul mămicăi, așa că prepar și eu astfel de bunătăți pentru Ajunul Crăciunului (și nu numai) iar unele rețete au fost postate aici: https://www.bucataras.ro/retete/desert-julfa-85228.html https://www.bucataras.ro/retete/placinte-cu-varza-82156.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-strudel-de-post-cu-mere-stafide-si-visine-85997.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-placinta-invartita-moldoveneasca-de-post-cu-dovleac-85135.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-invartita-cu-nuci-si-dulceata-de-caise-85180.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-placinta-cu-dovleac-de-post-84984.html   A mai rămas să prezint rețeta de grâu fiert, care nu este colivă, cum ar crede unii. Se face cam din aceleași ingrediente de bază, dar este mai moale, mai puțin scăzut și se îmbunătățește cu: nuci, stafide, fructe confiate, coajă răzuită de lămâi și de portocale, esențe aromatice... La origini, grâul fiert a fost îndulcit cu miere, după cum i-a sfătuit pe credincioși episcopul Eudoxie al Constantinopolului, avertizat în vis de către Sfântul Teodor. Romanii, la ordinul Împăratului Iulian Apostatul (361-363) au stropit toate proviziile din piețe cu sângele jertfit idolilor, iar credincioșii au fost sfătuiți, așadar, să nu se atingă de aceste bucate murdărite, ci să mănânce grâu fiert îndulcit cu miere.  De mult timp se folosește grâu decorticat (arpacaș) pentru că fierbe mai ușor și mai bine. În zilele noastre, grâul fiert se îndulcește de obicei cu zahăr, iar decorul este vesel, nu cernit, deoarece Postul Crăciunului este un post al bucuriei, pentru că ni L-a adus pe Fiul Domnului.

Ingrediente

  • 250 grame de arpacaș
  • 75-100 grame de zahăr tos
  • 300 ml de apă
  • 75-100 grame de nuci rumenite
  • 1 praf de sare extrafină
  • 100 grame de stafide aurii
  • 100 grame de fructe confiate
  • 1 linguriță de esență de rom
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • coaja de la 1/2 portocală

Mod de preparare

Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. 

Când grâul începe să se umfle și apa din vas scade puțin, se adaugă zahărul și se mai lasă  la fiert, la foc mic supravegheat (ca să nu se prindă de fundul vasului) încă 5-6 minute, până ce se constată că este fiert. Grâul fiert nu trebuie scăzut tare, trebuie să fie mai moale.

Atunci se ia vasul cu grâu de pe foc și se lasă la răcit, dar se mai amestecă în el, din când în când.

În timp ce grâul fierbe se rumenesc nucile în cuptor și se taie mărunt. Se lasă câteva jumătăți de miez de nucă, pentru decor.

Când grâul s-a mai răcorit, se adaugă nucile rumenite și mărunțite, stafidele și coaja de lămâie și de portocale. La urmă se adaugă esența de rom și se omogenizează.

Grâul astfel preparat se pune în boluri și se decorează cu miez de nucă și fructe confiate.

Se servește rece și se păstrează la frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Grau fiert" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Retete similare

Chifteluţe cu sos alb

Postat de Dya

Chifteluţe cu sos alb

Din ingredientele date, pregătim compoziţia pentru chifteluţe. Formăm apoi chifteluţele cu ajutorul unei linguriţe, le tăvălim prin făină şi le prăjim uniform. Le scoatem pe un...

Citeste continuarea

Negresa cu biscuiti Oreo

Postat de Dya

Negresa cu biscuiti Oreo

Intr-o craticioara de inox, se pun la foc mic, laptele, zaharul si untul, impreuna cu pastaia de vanilie. Cand zaharul este topit integral se adauga cacaoa si ciocolata si se amesteca energic...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.12.2019, 20:07
Este atat de bun niciodata nu refuz acest desert!
la 08.12.2019, 20:10
Și mie-mi place foarte mult, Lucy...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 08.12.2019, 20:32
Viorica, ai venit...? Vrei o porție de grâu fiert...?
la 08.12.2019, 20:40
Adauga comentariu...
la 08.12.2019, 20:51
Cred ca vrea deja...coliva )

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking