Grau fiert

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
8 Dec 2019 | 13516 vizualizari

Acesta este un desert de post (vechi de sute de ani și îmbunătățit de-a lungul timpului) despre care citim și în operele clasice ale literaturii române. Dincolo, însă, de această referire livrescă, grâul fiert îmi amintește de copilărie, când mămica îl aștepta pe preot în Ajunul Crăciunului, cu masa plină de bucate de post: vărzări (plăcinte cu varză), plăcinte cu dovleac, ștrudele cu mere, învârtită cu nucă, sau cu bostan (dovleac), julfă (sau ”pelincile Maicii Domnului”, cum se numeau în Moldova, căci ”scutece” este un cuvânt mai nou...) și grâu fiert. În afară de aceste preparate, pe masă mai erau: un pahar de vin, fructe și o lumânare aprinsă, în sfeșnic. Evident, am luat exemplul mămicăi, așa că prepar și eu astfel de bunătăți pentru Ajunul Crăciunului (și nu numai) iar unele rețete au fost postate aici: https://www.bucataras.ro/retete/desert-julfa-85228.html https://www.bucataras.ro/retete/placinte-cu-varza-82156.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-strudel-de-post-cu-mere-stafide-si-visine-85997.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-placinta-invartita-moldoveneasca-de-post-cu-dovleac-85135.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-invartita-cu-nuci-si-dulceata-de-caise-85180.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-placinta-cu-dovleac-de-post-84984.html   A mai rămas să prezint rețeta de grâu fiert, care nu este colivă, cum ar crede unii. Se face cam din aceleași ingrediente de bază, dar este mai moale, mai puțin scăzut și se îmbunătățește cu: nuci, stafide, fructe confiate, coajă răzuită de lămâi și de portocale, esențe aromatice... La origini, grâul fiert a fost îndulcit cu miere, după cum i-a sfătuit pe credincioși episcopul Eudoxie al Constantinopolului, avertizat în vis de către Sfântul Teodor. Romanii, la ordinul Împăratului Iulian Apostatul (361-363) au stropit toate proviziile din piețe cu sângele jertfit idolilor, iar credincioșii au fost sfătuiți, așadar, să nu se atingă de aceste bucate murdărite, ci să mănânce grâu fiert îndulcit cu miere.  De mult timp se folosește grâu decorticat (arpacaș) pentru că fierbe mai ușor și mai bine. În zilele noastre, grâul fiert se îndulcește de obicei cu zahăr, iar decorul este vesel, nu cernit, deoarece Postul Crăciunului este un post al bucuriei, pentru că ni L-a adus pe Fiul Domnului.

Inapoi la reteta

Comentarii (26)

la 09.12.2019, 09:52
Îți mulțumesc frumos, Găbytza!
la 09.12.2019, 15:46
la 09.12.2019, 16:23
Mulțumesc frumos, Daniela!
la 09.12.2019, 16:31
la 09.12.2019, 16:38
Mulțumesc frumos, Cristina!
la 09.12.2019, 22:00
Poate pentru unii suna ciudat, dar mie imi place! Mai ales daca este bine aromatizat!
la 09.12.2019, 22:05
Rocsi, eu n-am auzit de cineva căruia să nu-i placă grâul fiert (și nu mă refer doar la cei de pe site) așa că nu este absolut deloc ciudat...!
la 11.12.2019, 13:39
la 11.12.2019, 14:46
Geanina,
la 11.12.2019, 19:30
Si mie imi place mult de tot. Ce pofta mi-ai facut!
la 11.12.2019, 19:44
Mă bucur mult, Oana, că-ți place... La noi, în Moldova, grâul fiert este tradițional și foarte apreciat... Mulțumesc frumos, pentru apreciere!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking