Lipii rapide la tigaie

Postat de Lia1 in Piine
29 Aug 2013 | 80406 vizualizari
Lipii rapide la tigaie

La un search pe google gasiti zeci de retete pentru prepararea lipiilor, la tigaie sau la cuptor (astea se usuca repede si trebuie scoase aproape deloc rumene), unele cu miere, altele cu iaurt sau lapte, cu praf de copt sau drojdie, pe masura ce le voi incerca pe toate voi mai posta alte variante explicand care sunt diferentele la produsul finit. Reteta aceasta este cea mai simpla (rapide sunt toate). Nu stiu daca este formula optima deoarece nu le-am incercat pe celelalte. Pe aceasta am preparat-o de 4 ori si mi s-a parut potrivita ca sa insoteasca frigaruile, avand gust de painica de casa si minune, se coc in doua minute. Nu este acel tip de lipie care se umfla ca o gogoasa (roti).

Ingrediente

  • Faina - 250 g 
  • Sare - 1/3 lingurita
  • Ulei de floarea soarelui -3 linguri 
  • Drojdie uscata -1 lingurita cu varf 
  • Apa -125 ml 
  • Zahar-1 lingurita

Mod de preparare

1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta. Se adauga 1 lingurita de zahar, drojdia uscata, se amesteca si se lasa amestecul 10-15 minute sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent.

Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu necesita dizolvare in apa (dr. Oetker), nu va trebui sa faceti acest pas.

2.Intr-un castron incapator se pun 250 g de faina, se adauga sarea si uleiul.

3.Veti observa ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa. Adaugati amestecul umed la amestecul uscat de la pasul 2.
Incepeti sa framantati aluatul. Cand incepe sa se desprinda de vas si de mana, il scoateti pe blatul de lucru si continuati faramantatul cateva minute (2-3). Nu este necesar sa presaram faina pe masa.  Voi daca folositi alte ingrediente urmariti daca cere faina pusa pe blat. Aluatul devine placut si usor de modelat.

4.Il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca, intr-un loc ferit de curent. Se va acoperi cu o folie (uns in prealabil cu ulei), prosop sau capac.

5.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa si il taiati in 5 bucati (20 cm diametru) sau in 4 daca le doriti mai mari .

6.Formati 5 bile si le lasati 5 minute la odihnit.

7.Pe masa intindeti cu sucitorul cate o lipie cat de subtire puteti (1.5 mm).  Eu nu presar faina pe blat pentru ca nu se lipeste.  Pe un blat infainat nu adera fiind mica, se lipeste de sucitor (chiar daca il infainam si pe acesta) si se intind un pic mai greu.

8.Incingeti bine la foc mediu o tigaie non aderenta, mai groasa, de preferat de fonta.

9.Foaia o puteti lua cu mainile direct, fiind mica nu se rupe, sau o rulati pe sucitor si o transferati in tigaia incinsa deruland-o (in cazul acesta cred ca trebuie putin infainata o parte).

10.Se coace circa un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte.Le intoarceti cu o paleta.

11. Le depozitati intr-un prosop pliat, acoperite bine. Se consuma imediat, calde. Acum le-am facut alaturi de frigarui.

Sa va fie de ajutor!

Daca ti-a placut reteta noastra "Lipii rapide la tigaie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (40)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Japoneze

Postat de rocsi_1612

Japoneze

Dizolvam drojdia cu zaharul, adaugam 3 linguri lapte, 1 lingura faina si lasam 10 minute sa stea la loc cald, sa cresca putin. Untul il topim, il lasam sa se raceasca, iar laptele il facem...

Citeste continuarea

Chifle cu mac

Postat de Bunica

Chifle cu mac

Pune jumătate din făină într-un vas de frământat. Fă o gropiță în mijloc și acolo pune drojdia, sare, zahăr și ouăle. Laptele, apa si untul se pun la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.08.2013, 20:52
n-am mancat lipie in viata mea! N-am avut ocazia dar nici curiozitatea sa-mi cumpar gata preparate (am vazut in Kaufland, daca nu ma insel). Am citit reteta ta si cred ca sunt bune,totusi. Poate le voi incerca si eu candva....
la 29.08.2013, 20:53
De probat!
la 29.08.2013, 20:54
la 29.08.2013, 21:04
la 29.08.2013, 21:05

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking