1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta. Se adauga 1 lingurita de zahar, drojdia uscata, se amesteca si se lasa amestecul 10-15 minute sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent.
Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu necesita dizolvare in apa (dr. Oetker), nu va trebui sa faceti acest pas.
2.Intr-un castron incapator se pun 250 g de faina, se adauga sarea si uleiul.
3.Veti observa ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa. Adaugati amestecul umed la amestecul uscat de la pasul 2.
Incepeti sa framantati aluatul. Cand incepe sa se desprinda de vas si de mana, il scoateti pe blatul de lucru si continuati faramantatul cateva minute (2-3). Nu este necesar sa presaram faina pe masa. Voi daca folositi alte ingrediente urmariti daca cere faina pusa pe blat. Aluatul devine placut si usor de modelat.
4.Il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca, intr-un loc ferit de curent. Se va acoperi cu o folie (uns in prealabil cu ulei), prosop sau capac.
5.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa si il taiati in 5 bucati (20 cm diametru) sau in 4 daca le doriti mai mari .
6.Formati 5 bile si le lasati 5 minute la odihnit.
7.Pe masa intindeti cu sucitorul cate o lipie cat de subtire puteti (1.5 mm). Eu nu presar faina pe blat pentru ca nu se lipeste. Pe un blat infainat nu adera fiind mica, se lipeste de sucitor (chiar daca il infainam si pe acesta) si se intind un pic mai greu.
8.Incingeti bine la foc mediu o tigaie non aderenta, mai groasa, de preferat de fonta.
9.Foaia o puteti lua cu mainile direct, fiind mica nu se rupe, sau o rulati pe sucitor si o transferati in tigaia incinsa deruland-o (in cazul acesta cred ca trebuie putin infainata o parte).
10.Se coace circa un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte.Le intoarceti cu o paleta.
11. Le depozitati intr-un prosop pliat, acoperite bine. Se consuma imediat, calde. Acum le-am facut alaturi de frigarui.
Sa va fie de ajutor!