Desert melcisori de post, cu scortisoara

Postat de RODIMUR in Prajituri
19 Apr 2019 | 3354 vizualizari
Desert melcisori de post, cu scortisoara

Chiar dacă este post, putem face fel de fel de dulciuri, pentru a ne potoli pofta de dulce. Săptămâna trecută am făcut niște melcișori de post, cu scorțișoară. I-am făcut cu un aluat dospit, iar aromele folosite, în afară de scorțișoară, le-au dat un gust excepțional. Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 40 de melcișori (mici), cam câte 4/porție.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 grame de făină albă
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • 1 lingură de zahăr tos
  • 150 ml de apă caldă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de vanilie
  • coaja răzuită de la 1/2 lime
  • coaja răzuită de la 1/2 portocală
  • Pentru umplutură:
  • 8 linguri de zahăr brun
  • 6 linguri de scorțișoară pudră
  • Pentru sirop:
  • coaja de la 1/2 portocală
  • 50 ml de apă
  • 1 lingură de zahăr tos
  • Pentru decor:
  • 2-3 linguri de zahăr brun

Mod de preparare

Făina amestecată cu praful de sare se pune în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia, coaja răzuită de portocală și de lime. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă, atât zahărul, cât și drojdia. Se toarnă apoi treptat și restul de apă caldă și se încorporează toată făina. La urmă, pentru definitivarea aluatului și ca să se desprindă de mâini, se adaugă cele două linguri de ulei și se frământă, până ce se absorb în textura aluatului.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece. Se lasă astfel, la dospit, timp de 35-40 de minute.

Se face un sirop din: apă, zahăr și coajă răzuită de portocală. După 2 minute de fiert, siropul se dă la rece și se lasă în așteptare, până ce vor fi gata melcișorii.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă cu puțină făină, ca să se elibereze bulele care s-au format la dospit. Când aluatul devine ferm și elastic, se împarte în două bucăți similare.

Se întinde cu sucitorul o bucată de aluat și se formează o foaie cu grosimea de 6-7 mm. Pe foaie se distribuie uniform o jumătate din cantitatea de zahăr brun și apoi o jumătate din cantitatea de scorțișoară pudră. Se rulează foaia, cu umplutura la interior și apoi se taie melcișori cu grosimea de 1 cm. Se pun melcișorii în tavă, pe hârtia de copt și se repetă aceleași operațiuni cu cealaltă bucată de aluat.

Când s-au format toți melcișorii, se ung de două ori cu siropul pregătit în prealabil și se presară zahăr brun.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie până când melcișorii sunt frumos rumeniți. Se scoate tava din cuptor și când se răcesc melcișorii se iau din tavă și se pun pe un platou. Nu este nevoie să fie presărați cu zahăr pudră, pentru că sunt deja decorați cu zahăr brun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert melcisori de post, cu scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Retete similare

Desert melcisori de post, cu halva

Postat de privatelaura

Desert melcisori de post, cu halva

Intr-un vas, se cerne faina cu un praf de sare. In mijlocul fainii se face un locas, se adauga drojdia, zaharul, uleiul si putina apa. Se amesteca usor cu o spatula din lemn, apoi se framanta...

Citeste continuarea

Desert rulouri de post cu gem de prune si nuca

Postat de Nadyne

Desert rulouri de post cu gem de prune si nuca

 Amestecam faina cernuta cu drojdia uscata, intr-un vas incapator, apoi adaugam zaharul si incepem sa turnam apa calduta. Framantam si apoi adaugam, treptat si uleiul, continuand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.04.2019, 20:52
foarte buni
la 19.04.2019, 20:59
Ce frumosi sunt!
la 19.04.2019, 21:04
Adauga comentariu...
la 19.04.2019, 21:31
Îmi plac mult
la 19.04.2019, 21:38
Buni si in varianta de post!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking