Mucenici moldovenesti (reteta video)

Postat de JamilaCuisine in Dulciuri
23 Feb 2013 | 92030 vizualizari
Mucenici moldovenesti (reteta video)

Pentru ca se apropie Sfintii 40 de Mucenici si pentru ca mie imi plac foarte mult am tinut neaparat sa va arat si voua reteta mea de mucenici moldovenesti. Am facut de multe ori aceasta reteta si de fiecare data mi-a iesit perfecta. Ador mirosul din bucatarie cand se coc mucenicii si mirosul siropului cu aroma de portocala care iti ajunge pana in suflet si pe mine ma face sa zambesc, sper ca si pe voi. De fiecare data cand coc ceva in cuptor parca toata casa se umple de caldura si ai sentimentul ca tu, ai facut din casa ta, un camin. Si sa nu mai vorbim de zambetul celor dragi si de pofta cu care de bucura de preparatele tale. Asa ca va invit si pe voi sa faceti ceva pentru cei dragi, o reteta oricat de simpla sau oricat de mica dar care va fi mai pretioasa decat aurul.

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 3 oua
  • 125 gr zahar
  • 450 ml lapte
  • 2 pliculete drojdie uscata (Pakmaya este excelenta)/50 gr drojdie proaspata
  • 50 ml ulei
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie

Pentru sirop:

  • 300 ml apa
  • 150 zahar
  • o esenta de lamiae
  • coaja de la o portocala

Pentru decor:

  • 200 gr de miere
  • 200 gr de nuca macinata

Mod de preparare

Prima data ne ocupam de maia. Inmuiem drojdia cu putin lapte, adaugam o lingurita zahar si 1-2 linguri de faina si amestecam bine pana abtinem un amestec omogen. Lasam maiaua sa sa creasca 10-15 minute. Intr-un castron sau in bolul mixerului in cazul meu punem faina, ouale,zaharul, maiaua crescuta. Incepem sa framantam adaugand laptele putin cate putin pana obtinem un aluat omogen. Adaugam apoi si uleiul si framantam bine 10 minute cu mixerul (eu am KitchenAid caruia I-am atasat carligul de aluat.) sau 20 de minute cu mana. Lasam aluatul sa creasca intr-o incapere calda, cel putin 1 ora sau pana isi dubleaza volumul. Intre timp ne ocupam de sirop. Punem la fiert apa cu zaharul si lasam sa fiarba 2-3 minute din momentul in care a inceput sa clocoteasca. Oprim focul, adaugam esenta de vanilie si coaja de portocala pe care am decojit-o cu ajutorul ustensilei pentru curatat cartofi (va fi mai usor de scos din sirop).

Cand aluatul a crescut, il scoatem din bol si framantam putin cat sa scoatem aerul format inauntru.  Luam apoi bile de marimea unui mar mic si le intindem intr-un snur de aprox 70 de cm pe care in impletim in 2 si formam o bratara lipind capetele. Incrucusam apoi aluatul pentru a forma un 8 (vezi video). O alta varianta mai usoara de a forma mucenicii este sa facem un snur din aluat cam de 40-50 de cm si formam un melc rasucind unul din capete pana la mijloc. Rasucim si celalalt capat al snurului dar rotind melcul in sens invers pana ajungem langa celalat melc foarmat pentru a obtine un 8. Se pun mucenicii formati in tava in care am pus hartie de copt si sa lasa la crescut cam 15- 20 de munte. Se ung apoi cu ou si se dau la cuptor, la foc mediu pentru 20 de minute sau pana sunt aurii deasupra. Se lasa apoi sa se raceasca si se toarna peste ei siropul caldut. Se lasa 15 minute sa se insiropeze bine apoi se ung cu miere si se presara cu nuca macinata. Se manaca cu multa poffta.

Vezi video :

Pofta buna !

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti (reteta video)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (36)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Mucenici moldovenesti- Reteta Video

Postat de Oana

Mucenici moldovenesti- Reteta Video

Mai intai dizolva drojdia in laptele caldut. Pune 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de faina, apoi las-o sa creasca 15 minute, intr-un loc cald. Pune in vasul robotului untul topit,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.02.2013, 13:06
arata foarte, foarte bine!
la 23.02.2013, 13:12
Place
la 23.02.2013, 13:23
la 23.02.2013, 13:32
Ce bune erau la ora asta .....
la 23.02.2013, 13:51
Multumesc frumos, fetelor

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking