Ingrediente
- 1 grămăjoară de urzici (cca 150-200g)
- 1 cană cu orez (cca 150-200g)
- 1-2 cepe medii
- 3-4 căței de usturoi
- 1 rădăcină de morcov
- 1 rădăcină de pătrunjel (opțional)
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
- 1 legătură de mărar sau pătrunjel verde, tocat mărunt
- sare, după gust
- piper măcinat, după gust
- boia de ardei dulce, după gust (opțional)
Mod de preparare
Într-un vas potrivit, punem apă la fiert, cu puțină sare. Curățăm urzicile și le spălăm în apă rece, din mai multe ape. Scoatem urzicile cu o unealtă de spumuit sau cu mâna (pentru ca eventualele impurități să rămână la fundul vasului) și le punem în apa fierbinte, ca să dea câteva clocote (fără capac ca să rămână verzi!). Le scoatem cu unealta de spumuit și le punem la scurs până ce se răcesc. Când s-au răcit, le tocăm mărunt iar dacă nu sunt prea mari, putem să le lăsăm și întregi. Păstrăm apa în care au fiert urzicile deoarece vom folosi din ea, pentru fiert orezul.
Între timp alegem orezul și-l spălăm în apă rece, pentru a îndepărta amidonul în exces! Eu obișnuiesc să-l mai las cca 5 minute în apă rece, la înmuiat. Astfel bobul de orez se va umfla și va vierbe mult mai repede! Strecurăm orezul. Punem 3 căni din apa în care au fiert urzicile și când dă în clocot adăugăm orezul și-l lăsăm să fiarbă cam 5-7 min. Când orezul este aproape fiert, îl strecurăm (eventual clătim cu apă rece dacă nu ne place să fie lipicios).
Curățăm ceapa și morcovul și le spălăm bine. Ceapa tăiată mărunt o călim împreună cu usturoiul pisat, doar pînă ce se înmoaie și devine ca sticla. Dăm morcovul prin răzătoarea mare și-l sotăm împreună cu ceapa și usturoiul, cca 5 minute. Eu nu am mai pus și pătrunjel rădăcină.
Într-un vas potrivit, punem mixtul de ceapă, usturoi și morcov împreună cu orezul și o cană din apa în care au fiert urzicile și lăsăm să fiarbă la foc mic, cel mult 5 minute (deoarece toate ingredientele sunt aproape gătite și trebuie doar să se omogenizeze). Când sunt gata, adăugăm urzicile și verdeața și mai dăm un clocot. Asezonăm cu sare, piper și eventual boia de ardei, după gust. Oprim focul și punem capacul deoarece orezul se va mai umfla în aburii din vas.
Pilaful cu urzici se servește atât cald cât și rece. Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Pilaf cu urzici, de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
|