Sarmalute de post, cu ciuperci si orez – reteta nr. 100

Postat de vasimur in Mancaruri de post
28 Iun 2019 | 1451 vizualizari
Sarmalute de post, cu ciuperci si orez – reteta nr. 100

Post să vă spun că sarmalele sunt una din mâncărurile mele preferate, indiferent de compoziția umpluturii sau dacă sunt învelite în foi de varză murată ori dulce, sau în frunză de viță de vie, hrean, ștevie sau podbal. Așa că m-am gândit la niște sarmale de post, cu ciuperci champignon și orez, învelite în varză acră. Credeți-mă pe cuvânt, sunt excelente!

Ingrediente

  • 1 varză murată, mai mare
  • 500 g ciuperci champignon
  • 1 ceapă mai mare
  • 2 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 bucată mică de țelină
  • 100-150 ml suc de roșii (sau pastă de tomate)
  • ulei de floarea soarelui pentru sotat legumele
  • 1 pahar cu orez
  • sare de bucătărie, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust

Mod de preparare

Se separă frunzele de varză și dacă sunt prea acre, se pun în apă rece, la desărat, cam jumătate oră. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.

Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina și se spală bine. Ceapa și ciupercile se toacă mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina se dau prin răzătoarea mică. Se toarnă ulei într-o tigaie și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina). Se adaugă apoi ciupercile, orezul și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa lăsată de ciuperci, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se asezonează cu condimente, după gust și preferință.

După ce mixtul de legume s-a răcit, începem să împachetăm sarmalele!

Dacă frunzele sunt prea mari, se taie în două sau în patru bucăți și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Nervurile și cotoarele împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului (unul mai înalt) în care vom fierbe sarmalele, ca să nu se afume. 

Umplem frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângem prea tare ca să nu se spargă sarmalele când fierb (orezul se umflă la fiert!). Așezăm sarmalele în vas iar deasupra punem frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra putem pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine.  Turnăm apă până ce le acoperă și le lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 1-2 ore oprim focul (gustăm dacă sarmalele sunt fierte!) și lăsăm să se răcească cu capacul pus pe oală.

Sarmalele de post, cu ciuperci și orez, se pot servi cu mămăliguță și ardei iute dacă doriți.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute de post, cu ciuperci si orez – reteta nr. 100" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Retete similare

Mancare delicioasa de urzici cu mamaliguta, reteta video

Postat de Bucataras

Mancare delicioasa de urzici cu mamaliguta, reteta video

Urzicile proaspete trebuie scuturate bine, spalate in mai multe ape, apoi oparite cu apa fierbinte. Toata operatiunea se face cu manusi, ca sa nu te intepi :) Eu am deja urzicile trecute prin...

Citeste continuarea

Spanac cu ciuperci varianta mamei

Postat de Constelatialeu

Spanac cu ciuperci varianta mamei

Prazul si ceapa se curata si se taie marunt. Se pune ulei intr-o tigaie ( sau unt daca e de dulce) si se adauga prazul si ceapa, se calesc pana se inmoaie bine prazul, se adauga o lingurita...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 10 %
239.99 lei
215.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 28.06.2019, 19:09
Foarte bune, mai ales reci, pe căldura asta...!
la 28.06.2019, 20:07
la 28.06.2019, 21:45
La cat mai multe!!
la 28.06.2019, 22:52
la 29.06.2019, 07:23
Bune!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking