Desert tort cu nuca, vin alb si trandafiri

Postat de ancutsa in Torturi
18 Oct 2018 | 3290 vizualizari
Desert tort cu nuca, vin alb si trandafiri

Pentru că ieri am aniversat-o pe mama, am pregătit un tort cu blat de nucă, sirop cu vin, care i-a dat o aromă foarte plăcută, cremă de vanilie şi frişcă. Pentru dantela roz de pe margine am folosit pastă de zahăr şi un şablon minunat pe care l-am achiziţionat recent din cămară şi pentru care îi mulţumesc mult lui Bucătăraş Chef :)

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 10 albuşuri+7 gălbenuşuri (ouă mărime S);
  • un vârf linguriţă sare;
  • 5 linguri zahăr;
  • 4 linguri făină;
  • 9 linguri nucă măcinată;
  • un plic praf de copt;
  • pentru crema de vanilie:
  • 3 gălbenuşuri;
  • 400 ml lapte;
  • 3 linguri zahăr;
  • 3 linguri făină;
  • Un plic zahăr vanilat Bourbon;
  • 100 g unt la temperatura camerei;
  • pentru sirop:
  • 400 ml apă;
  • 50 ml vin alb;
  • 3 linguri zahăr;
  • O lingură coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frişcă lichidă;
  • 250 g pastă de zahăr;
  • Câteva picături colorant roşu;
  • puţină ciocolată albă;
  • puţină ciocolată cu lapte pentru scris.

Mod de preparare

 

 

Pentru acest tort am folosit 10 ouă mici: 3 gălbenuşuri le-am dat deoparte pentru cremă, iar celalalte gălbenuşuri şi albuşuri le-am folosit la blat.

Pentru blat: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, nuca şi făina, omogenizând. Se obţine o compoziţie uşor moale, care se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, şi se dă la cuptor, la foc mic, aprox 35 de minute. Se lasă la răcit.

 Pentru sirop, se pun la fiert apa cu vinul, zahărul şi coaja de portocală ţinută în zahăr la borcan. Se lasă să fiarbă între 5-10 minute, la foc mic. Se lasă la răcit.

 Pentru crema de vanilie: într-o crăticioară, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, zahărul Bourbon şi făina, se adaugă laptele, eu am folosit lapte rece, se bate cu telul, pentru a omogeniza şi aera amestecul. Se fierbe pe foc mic, până se îngroaşă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă untul aflat la temperatura camerei şi se mai bate un pic cu mixerul, pentru a deveni mai cremoasă.

 Pentru asamblare şi decor: se taie tortul în trei foi, se însiropează, se umple cu cremă.

Se bate frişca lichidă până devine cremoasă, dar mai moale. Se îmbracă tortul cu o parte din frişcă. Separat, într-un castronel se dau deoparte câteva linguri de frişcă bătută anterior, peste care se toarnă puţină ciocolată albă topită şi se amestecă. Va avea o culoare delicată de galben deschis, cu acesta am făcut alt model pe margine.

O parte din pasta de zahăr se amestecă împreună cu câteva picături de colorant roşu şi se frământă pe o planşetă (eu am avut din silicon). Se modelează din ea trandafirii, dar şi dantela de pe margine cu ajutorul unui şablon din silicon. O parte de pastă de zahăr se lasă albă, pentru a modela trandafirii albi. De asemenea, se pot face şi trandafiri în degradé. Se lasă un pic la uscat aceste decoraţiuni, după care se decorează tortul cu ele.

Pentru scris şi inimioare se foloseşte puţină ciocolată cu lapte topită cu care se umple un pos şi se scrie urarea pe o hârtie de copt, care se dă la congelator.

Se dă tortul la rece până la servire. Atunci se scot decoraţiunile de ciocolată cu lapte de la congelator şi se adaugă pe tort, întrucât au tendinţa să se topească dacă e cald (şi eu am vrut ca scrisul să stea în picioare).

 

Porţii: 18

Timp de coacere: 35min

Timp de pregătire: aprox 2h

  

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/10/tort-cu-nuca-vin-alb-si-trandafiri.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu nuca, vin alb si trandafiri" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu trandafiri si capsuni

Postat de ancutsa

Desert tort cu trandafiri si capsuni

  Notă: sosul de căpșuni l-am pregătit înainte de a mă apuca de restul rețetei, pentru a da timp sosului să se răceasca. Am fiert pe foc mic 500 g căpșuni (spălate și...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.10.2018, 22:38
Fain tort, frumoasă dantelă dulce...! La mulți ani!
la 18.10.2018, 22:40
La multi ani, mamei !
la 18.10.2018, 22:41
Woow! Super tort!
la 18.10.2018, 22:46
Multumesc mult, draga Rodica!
la 18.10.2018, 22:46
Multumesc mult, Cleme!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking