Desert tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda

Postat de ancutsa in Torturi
18 Ian 2019 | 4542 vizualizari
Desert tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda

Un nou tort cu glazură oglindă, de data aceasta din ciocolată. Tort cu două foi de pandişpan, un strat de pişcoturi, cremă de mascarpone cu cafea, cremă de ciocolată albă, glazură oglindă din ciocolată, decorată cu fluturaşi de ciocolată făcuţi de mine. Ai mei au fost foarte încântaţi de tort, le-au plăcut mult cremele, glazura dar şi felul cum se reflectă fluturaşii.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 4 ouă,
  • 115 g făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 150 ml ulei,
  • 4 linguri apă fierbinte,
  • Un praf de sare,
  • 8 g praf de copt,
  • În plus: o lingură cu vârf de cacao pentru foaia de cacao,
  • 7 pişcoturi pentru stratul de mijloc,
  • Pentru crema de mascarpone şi cafea:
  • 250 g mascarpone,
  • 150 g smântână 30% grăsime,
  • 2 linguri zahăr pudră vanilat,
  • 1 linguriţă rasă cafea,
  • O jumătate de linguriţă ness,
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 150 g smântână 30% grăsime,
  • 100 g ciocolată albă,
  • Pentru însiropat:
  • 250 ml apă,
  • 2 linguriţe ness,
  • Pentru glazura oglindă:
  • 100 g zahăr,
  • 80 ml apă,
  • 100 ml lapte condensat,
  • 180 g ciocolată mix (cu lapte şi neagră),
  • 9 g gelatină hidratată în 50 ml apă rece,
  • Pentru decor:
  • 50 g ciocolată albă + 30 g neagră pentru decoraţiuni,
  • Perle de zahăr

Mod de preparare

Blatul:

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă pe rând zahărul, gălbenuşurile, uleiul, apa. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecând uşor cu o spatulă,  omogenizând. Jumătate din compoziţie se amestecă bine cu cacaoa, cealaltă jumătate rămâne albă. Se toarnă cele două aluaturi în forme de copt rotunde, pregătite cu foaie de copt şi se coc, pe rând, la cuptorul preîncălzit, la foc mic, până trec testul scobitorii. Se lasă la răcit.

 Crema de mascarpone şi cafea:

Se bate cu mixerul smântâna, se încorporează mascarponele şi zahărul pudră vanilat, nessul şi cafeaua, amestecând până devine cremoasă şi fină.

 Crema de ciocolată albă:

Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă la răcit, se amestecă împreună cu smântâna.

 Pentru însiropat:

Se pregăteşte un ness din apă şi o lingură de ness, fără zahăr. Se lasă la răcit.

 Asamblare:

foaia albă se însiropează delicat, apoi se întinde peste ea o treime din crema de mascarpone, se adaugă pişcoturile înmuiate uşor în ness, se mai adaugă o treime din crema de mascarpone, apoi foaia de cacao, însiropată de asemenea. Se îmbracă tortul în crema rămasă, apoi se dă la frigider 10 minute.

Se scoate tortul de la rece şi se îmbracă în crema de ciocolată albă, din care se dă deoparte două linguri pentru decor (pentru floricelele pe care se sprijină cercurile). Se dă din nou la frigider până e gata glazura.

 Glazura oglindă:

Se pune gelatinala hidratat în apă rece.

Se pun, într-o crăticioară, zahărul cu apa şi laptele condensat, se fierb un pic până se dizolvă zahărul. Apoi se toarnă amestecul într-un vas în care am mărunţit cele două feluri de ciocolată. Se amestecă bine, să se topească ciocolata. Când temperatura scade sub 55 de grade, se adaugă gelatina hidratată şi se amestecă bine. Se strecoară pentru că rămân bucăţele de ciocolată netopite sau cocoloaşe de la gelatină. Eu am strecurat de 3 ori.

Dacă o turnaţi lichidă (are acum aprox. 35 de grade), se va prelinge pe tot tortul. De aceea, se lasă bine la răcit, astfel încât să devină vâscoasă (consistenţa trebuie să fie ca a mierii.)

Dacă vi se îngroaşă prea tare glazura, aceasta se poate încălzi pe baie de abur înapoi până la 35 de grade şi apoi iar răcită dar numai atât cât să devină vâscoasă.

Se scoate tortul de la rece, se aşază pe un suport (eu am folosit o cupă de îngheţată cu picior) aflat într-o tavă (eu am folosit o tavă de tartă), apoi se toarnă glazura peste tort. Dacă nu a avut consistenţa care trebuia de prima dată, nu vă speriaţi, excesul de glazură care cade în tavă se foloseşte din nou: se strânge într-un pahar, se mai lasă la răcit, apoi se toarnă din nou peste tort. Eu l-am turnat de 3 ori, până a căpătat aspectul pe care-l doream (e a doua oară când fac un astfel de tort, încă mai am şi eu de învăţat). Nu se nivelează cu spatula, pentru că lasă urme. Pe măsură ce se răceşte, glazura se îngroaşă. Capătă un luciu frumos.

Pentru decor:

La final, se decorează tortul după plac. Eu am decorat cu flori din crema rămasă şi nişte fluturaşi, bănuţi şi cercuri pe care le-am făcut (cât timp s-a răcit glazura) din ciocolată albă şi neagră, topite la bain-marie, în vase diferite, răcite şi turnate în poşuri. Se desenează din ciocolată cercuri, bănuţi şi fluturi pe hârtie de copt, ajutându-vă de şabloane puse sub hârtia de copt. Se dau la frigider până la utilizare. Se pot adăuga şi perle de zahăr din comerţ.

Eu l-am lăsat o oră la frigider şi am trecut nerăbdătoare la pozat, dar trebuie să stea mai multe ore la rece până la servire, pentru a se închega bine glazura.

 

Porţii: 12

Timp de coacere: 20-25 min

Timp de pregătire: 4 h

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/tort-de-ciocolata-si-cafea-cu-glazura.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Retete similare

Desert tort Floare de Cires, cu glazura oglinda

Postat de ancutsa

Desert tort Floare de Cires, cu glazura oglinda

   Blatul: Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă pe rând zahărul, gălbenuşurile, uleiul. Apoi se adaugă praful de copt şi făina,...

Citeste continuarea

Desert tort Marius

Postat de licurici_lra

Desert tort Marius

Pentru blatul de ness , se separa albusurile de galbenusuri.  Galbenusurile se bat spuma cu 4 linguri de apa si un praf de sare, se adauga cate o lingura de zahar, amestecandu-se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.01.2019, 23:32
frumos
la 18.01.2019, 23:49
la 19.01.2019, 00:43
Un tort minunat, foarte frumos decorat...!
la 19.01.2019, 09:11
la 19.01.2019, 09:22
Felicitări! Foarte frumos și bun tortul tău!!

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking