Tortul copilariei - tort de mere ornat cu frisca

Postat de rocsi_1612 in Torturi
20 Dec 2009 | 10723 vizualizari
Tortul copilariei - tort de mere ornat cu frisca

Tortul acesta este tortul copilariei - tort de mere ornat cu frisca. Il facea asa de des mama, ca noi il iubim si ne place foarte mult si acum. Chiar imi era dor de el si m-am gandit ca daca tot se apropie lasatul secului, sa ne rasfatam cu tortul copilariei - tort de mere ornat cu frisca. Nu l-am impopotonat, nu i-am pus cine stie ce arome, ci l-am facut simplu si am regasit in el gustul copilariei. Delicios, delicios, delicios!

Ingrediente

Ingrediente tortul copilariei - tort de mere ornat cu frisca

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri potrivite cu faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare

Pentru mere:

  • 9 mere potrivite (mai multe, mai putine, in functie de tava pe care o folositi)
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 50 gr unt
  • visine de pus in gaura (sau puteti pune gem amestecat cu nuca sau ce va mai place)

In plus:

  • 150 ml frisca lichida
  • 150 gr smantana de tara
  • 1 lingura zahar pudra
  • fulgi de ciocolata pentru decor

Mod de preparare

Preparare tortul copilariei - tort de mere ornat cu frisca

Incepem cu merele:

Spalam merele, le curatam de coaja si le scoatem cotoarele.
Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 24 cm. Este de preferat sa folositi o cratita, ca sa nu mai puneti hartie de copt, dar neavand, eu m-am folosit de o tava.
Asezam merele cu putin spatiu intre ele, pe toata suprafata tavii.
In gaurele de unde am scos cotorul, punem visine, apoi presaram zaharul vanilat.
Deasupra fiecarui mar, punem cate o bucatica mica de unt.

Introducem merele in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 15 minute.
Cat se coc merele, pregatim blatul:
Separam ouale.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pana se albesc, adaugam uleiul.
Incorporam faina, praful de copt si vanilia.
Albusurile le batem o spuma tare cu un praf de sare.
Acestea din urma, le punem peste compozitia cu galbenusuri, le amestecm usor cu o paleta pana sunt bine incorporate cele doua.

Dupa cele 15 minute, scoatem tava cu mere din cuptor, turnam blatul si il nivelam.
Reintroducem tortul in cuptor, il lasam sa se coaca 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea.

Cand este gata, il scaotem din cuptor si il lasam sa se raceaca cam 10-15 minute, apoi il rasturnam pe un platou.
Il mai lasam cu cratita vreo 20 de minute, abia apoi o indepartam, ca sa nu riscam sa se desfaca merele pentru ca, inca sunt calde.

Lasam tortul sa se raceasca complet.
Frisca lichida rece, o punem intr-un bol si o mixam putin.
Adaugam smantana rece, zaharul pudra si le mixam pana obtinem o spuma.
Imbracam tortul cu frisca, ornam cu putina frisca pe margini, presaram fulgi de ciocolata si il dam la rece 2-3 ore.
Il scoatem dupa acest timp, taiem din el si servim.
Sa aveti pofta!

Ne place extrem de mult si-n varianta - tort de mere cu crema de zahar ars dar e foaaaarte delicios si asa - Tort de mere cu branza

Varianta Iulianei arata impecabil! - Tort de mere intregi

Daca ti-a placut reteta noastra "Tortul copilariei - tort de mere ornat cu frisca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si ciocolata

Postat de AndrutzaP

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si ciocolata

Blat Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se continua mixarea pana devin lucioase. Galbenusurile se mixeaza...

Citeste continuarea

Tort Napoleon - reteta cu nr. 200

Postat de Pungasa_Rogue

Tort Napoleon - reteta cu nr. 200

Foi: Untul rece se taie cuburi si se amesteca cu faina printr-o faramitare cu varful degetelor, pana la incorporarea partiala. Se adauga oul intreg si se framanta aluatul. Din cand in cand se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.12.2009, 15:39
rocsi vrei sa atasezi si poze la reteta? bine ai venit pe bucataras.ro
la 20.12.2009, 16:00
nu am cum deokmdata sa atasez poze..momentan o sa le pun asa toate retetele fara poze...va garantez k sunt bune k le mananc de knd eram mik k le facea mama....acu le fac eu....
la 20.12.2009, 16:41
la 18.02.2010, 10:39
foarte frumoasa sectiunea... bun rau
la 18.02.2010, 13:25
nu ca bun a fost extraordinar de bun....te lingeai pe degete...stie el iubitu meu de ce vine la mine nu crezi?

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking