1.Intr-un vas gradat se masoara 225 ml de apa calduta.
Se adauga 1 lingurita rasa de zahar, drojdie conform instructiunilor de pe plic, se omogenizeaza si se lasa amestecul 10-15 min sau pana face spuma.
Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu se dizolva in apa, nu va trebui sa faceti acest pas.
2.Intr-un castron incapator se pun 350g de faina, se adauga sarea si uleiul.
3.Veti observa ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa.
Adaugati amestecul umed la amestecul uscat de la pasul 2.
Incepeti sa omogenizati aluatul, recomand cu o lingura si dupa ce se mai leaga si cu mainile.
Aveti rabdare, va deveni un aluat de pizza nelipicios si usor de modelat.
4.Pe o masa presarata cu faina scoateti aluatul si il framantati 2-3 minute.
Eu n-am presarat faina si nu s-a lipit.
Voi daca folositi alte ingrediente urmariti daca cere faina pusa pe blat.
5.Aluatul il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca - nu uitati sa-l acoperiti cu o folie, prosop sau capac.
6.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il taiati in 2 bucati.
7.Formati 2 bile si le lasati 5-10 minute la odihnit.
Eu am copt una la pranz si una seara.
Bila de coca aflata in asteptare imediat ce am taiat-o am uns-o cu putin ulei de masline, am infoliat-o etans ca sa nu faca crusta si am pus-o la frigider.
Se comporta foarte bine. Eu bilele de lipii mici le congelez si le folosesc si peste o saptamana. Cu coca asta de pizza n-am verificat inca.
8.Pe masa presarata cu faina (neaparat de data asta) intindeti cu sucitorul cate un blat de pizza de marimea fundului tavii+1cm, din fiecare bila de aluat de pizza.
Eu le ung cu putin ulei inainte sa pun aluatul.
9.Foaia de aluat de pizza o rulati pe sucitor si o transferati in tava unsa cu ulei deruland-o si usor ridicati bordurile, nu mult, cam de 1 cm.
Daca e prea mica foaia fata de tava, presati usor cu degetele incepand din centru catre margini si va lua forma pe care o vreti.
Puteti unge mainile cu un pic de ulei (la mine n-a fost cazul, nu se lipea)
Imediat cum ati pus aluatul in tavi, mergeti mai departe cu procesul de preparare - nu trebuie lasate la crescut.
Sa va fie de ajutor!