Ingrediente
- Blat:
- 6 oua
- 150 gr zahar
- un plic zahar vanilat
- 30 ml apa
- 30 ml ulei
- 3 linguri cu cacao
- 150 gr faina
- o ligurita praf de copt
- un praf de sare
- Sirop:
- 300 ml apa
- 100 ml zahar
- 4 linguri cappuccino clasic
- esenta de rom
- Crema:
- 4 galbenusuri
- 200 gr zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 200 gr unt moale
- esenta de rom
- Glazura:
- 100 ml apa
- 100 gr zahar brun
- 200 gr ciocolata neagra
Mod de preparare
Pregatim mai intai blatul: separam ouale, albusurile le batem spuma cu zaharul adaugat treptat, apoi turnam in fir subtire apa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul pana devin cremoase si se le rasturnam peste bezeaua de albusuri. Amestecam usor, cu o spatula, de sus in jos. Faina o amestecam cu praful de copt si praful de cacao si o adaugam treptat in compozitia de mai sus, amestecand usor. Tapetam cu hartie de copt o tava de 25x 20 cm si rasturnam cu grija aluatul pentru blat. Coacem blatul pentru 30 de minute la 180 de grade, in cuptorul preincalzit. Verificam blatul cu o scobitoare si daca iese curata, inseamna ca s-a copt. Il lasam la racit pe un gratar.
Cat blatul este la cuptor se prepara siropul si se lasa la racit. Se pune apa la fiert, se adauga zaharul si se lasa sa se topeasca. Se adauga apoi praful de cappuccino, se amesteca, se opreste focul si se pune esenta de rom.
Pentru crema, amestecam la bain-marie galbenusurile cu jumatate din zaharul pudra. Amestecam continuu cu un tel sau cu mixerul pana crema se ingroasa si isi dubleaza volumul. Luam vasul de pe foc, adaugam praful de cacao si esenta de rom. Untul moale il mixam cu restul de zahar pudra pana devine pufos. Turnam apoi peste unt crema de galbenusuri si cacao si mixam pana se omogenizeaza cele doua compozitii.
Buuuun! Acum sa asamblam prajitura! Blatul se taie in doua si se insiropeaza bine ambele parti. Se pune toata crema pe primul blat, se acopera prajitura cu al doilea blat si se lasa la rece o ora. Se taie apoi in cuburi si se glazureaza.
Glazura se prepara la final, dupa ce se taie prajitura. Se face un sirop din apa si zahar, iar cand incepe sa fiarba se adauga ciocolata rupta bucati. Eu am mai topit si o ciocolata cu lapte pentru decor.
Se lasa prajitura la frigider cel putin o ora, daca aveti rabdare :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Amandine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
|