Clatite romanesti - Radu Anton Roman

Postat de Lia1 in Prajituri
28 Dec 2014 | 7528 vizualizari
Clatite romanesti - Radu Anton Roman

Clatita mioritica a lui Radu Anton Roman este supla si deloc poroasa ca cea frantuzeasca, este elastica si la reincalzire (cele cu umplutura sarata) isi pastreaza prospetimea, nu devine casanta si uscata iasca precum cealalta. Reteta pentru clatite este atat de simpla, incat toata viata mea am preparat-o din ochi si laptele in amestec cu apa minerala, conform folclorului culinar. Stiam care trebuie sa ii fie consistenta amestecului la final, de mancat se mancau oricum. Gresit procedat! Pana si la o reteta simpla ca aceasta trebuie sa respecti anume proportii si tips-uri, dovada ca, nici nu imi mai amintesc de cand n-am mai facut clatite atat de fine si elastice, care sa se topeasca in gura de bune.

Ingrediente

  • 2 oua
  • 2 linguri cu varf faina
  • 1 lingura ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar cu lapte recisor (100 ml)
  • UMPLUTURA (crema mascarpone+Nutella)
  • 70 gr ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 intaritor
  • 50 gr marscarpone
  • 1 plic zahar vanilinat

Mod de preparare

• Se amestecã oul cu fãinã (eu folosesc telul para)

• Se adaugã laptele si sarea. Se bat bine împreunã.

• Se lasã sã respire 1 sfert de orã.

• O tigãitã antiaderenta pentru clatite, cu coada lungã, se unge cu ulei si se încinge pe foc iute. Am uns cu pensula din silicon.

• Se scurge uleiul intr-o canita, daca este in exces, sã rãmânã doar o peliculã pe tigaie si se pune iar pe foc. 

• Se agitã pasta (cu polonicul) si se umple cam o jumãtate de polonic mare (ca cel de ciorba), la o tigãitã de 20-25 cm diametru

• Se toarnã si se joacã pasta pânã acoperã tot fundul tigãii încinse

• Când s-a desprins de tigaie (o mai ajutãm pe margini cu paleta din silicon sau cutit, daca e veche tigaia). Clãtita se întoarce cu un cutit lat, paleta plata sau prin aruncare, cine poate.

• Se lasã sã se rumeneascã pânã joacã-n tigaie si se varsã în farfurie, unde o asteaptã lista interminabilã de umpluturi dulci, sãrate, piperate, cu fructe, cu carnat, cu lactate, cu de toate...

CREMA 

1. Rade ciocolata.

2. Incalzeste la bain-marie frisca. In nici un caz nu trebuie sa clocoteasca. Se incalzeste doar cat sa se topeasca ciocolata rasa.

3. Adaugi ciocolata rasa si amesteci pana se topeste. Dai la rece in frigider.

4. Cand s-a racit (a stat minim 1 ora - recomandat 2-3 ore la frigider) o mixezi pana rezulta o crema pufoasa, lucioasa, neteda. Adaugi intaritor doar daca nu creste prea repede, semn ca poate sa nu se bata tare (conteaza foarte mult ca smantana sa fie cat mai grasa)

5. Crema mascarpone si zaharul vanilinat mixeaza-le timp de vreo 2 minute.

5. Adaugi in ea 1/3 din crema ganache de ciocolata cu frisca si dai cateva impulsuri cu mixerul. Restul amesteci cu telul para, cu miscari de jos in sus in crema mascarpone. Cu telul pentru ca suprabaterea conduce la taierea cremei. Dai la rece.

Se umplu clatitele cu crema si Nutella sau doar cu dulceata, ori in variante sarate cu orice va trazneste prin minte: cascaval ras + pastrama si date 7 minute la cuptor, carnaciori picanti, crema de branza de vaci+telemea+verdeturi tocate marunt, etc.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Clatite romanesti - Radu Anton Roman" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Reteta de Tiramisu cu ciresata

Postat de Constelatialeu

Reteta de Tiramisu cu ciresata

Iata cum se prepara Reteta de Tiramisu cu ciresata Am separat albusurile de galbenusuri. Am mixat albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare, am adaugat 75 g zahar si am...

Citeste continuarea

Desert prajitura Duo cu zmeura si ciocolata

Postat de andaoana

Desert prajitura Duo cu zmeura si ciocolata

Blatul : Am folosit o tava mai mica, 24 x 20 cm, in care am pus hartie de copt Cuptorul il pornim si il lasam sa se incalzeasca la 180 grade C. Faina o amestecam cu praful de copt,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.12.2014, 13:12
la 28.12.2014, 13:55
la 28.12.2014, 14:01
la 28.12.2014, 14:06
la 28.12.2014, 14:30

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking