Drojdia o punem intr-un vas impreuna cu apa calduta (nu fierbinte) si zaharul. Amestecam putin, si lasam 10 minute la odihna.
Faina o cernem si o punem intr-un castron incapator, facem o gropita in centru si turnam apa impreuna cu drojdia. Incepem sa framantam. Cand aluatul este omogenizat adaugam si sarea, si continuam framantarea. Cand suntem aproape gata adaugam si lingura de ulei si mai framantam pana la omogenizare. Trebuie sa obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de maini. Dupa caz, se mai poate adauga faina sau putina apa.
Lasam aluatul intr-un loc caldut, ferit de curenti, pentru aproximativ o ora.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul incepem sa formam covrigii. Impartim aluatul in 12 bucati egale. Luam fiecare bucata si formam un snur subtire, dupa care incercam sa ii dam o forma de covrig.
Punem la fiert apa cu bicarbonatul si sarea.
Intre timp pregatim o tava cat mai mare (tava de la aragaz e cea mai potrivita) cu hartie de copt.
Incalzim cuptorul la 220 grade.
Cand apa fierbe, luam fiecare covrig in parte si-l punem la oparit. Nu-l lasam mai mult de 30 de secunde in apa, apoi il scoatem cu paleta si-l asezam cu grija in tava pregatita. Repetam operatiunea pentru fiecare covrig, pana la epuizare.
Covrigii se presara cu sare, mac sau susan dupa cum va este placul si pofta :)
Cand cuptorul este incins, se introduce tava cu covrigii. Sa coc timp de aproximativ 25-30 minute.
Se scot pe un gratar si se lasa la racit iar apoi se servesc cu mare pofta!