Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite

Postat de simona72 in Dulciuri
30 Mar 2015 | 5555 vizualizari
Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite

Poate va inspira pentru Sfintele Sarbatori ce urmeaza...

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 300 ml lapte batut
  • 1/2 lingurita sare
  • 3-4 linguri zahar brut
  • 2 linguri ulei de masline
  • 50 gr unt moale
  • 1 ou intreg+1 galbenus de tzara
  • 620 gr faina alba
  • 1 cub mic de drojdie proaspata sfaramitata(aproximativ 15-20 gr)
  • pentru umplutura:
  • 100 gr nuci
  • 100 gr arahide crude
  • pentru caramel:
  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 30 gr unt gras
  • 80 ml lapte condensat
  • pentru desupra:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura zahar brut

Mod de preparare

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa mai sus. Atentie!! Ingredientele trebuie sa fie la temparatura camerei, iar laptele batut putin cald, eu l-am incalzit pentru 30 secunde la cuptorul cu microunde.Ouale se pun batute ca pentru omleta in cuva masinii. Dupa framantare, am pus aluatul intr-un caston spray-at cu ulei de floarea soarelui, am stropit aluatul cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la dospit la loc caldut pentru 30 minute.

Pentru umplutura: prajim nucile si arahidele pentru cateva minute, in cuptor la 150 grade. Le lasam sa se raceasca si le maruntim in robotul de bucatarie.

Pentru caramel: punem apa si zaharul intr-un ibric si lasam pe foc pana apa scade si zaharul incepe sa se caramelizeze. Cand a ajuns la culoarea chihlimbarului, adaugam untul, amestecam si lasam la flacara mica pana se topeste untul. Adaugam laptele condensat, amestecam si lasam sa fiarba 2-3 minute. Vom obtine un caramel mai fluid, nu este inchegat foarte tare. Se lasa caramelul sa se raceasca putin si se amesteca cu nucile si arahidele prajite. Se imparte aluatul dospit in doua. Se ia prima bucata, se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, se pune jumatate din umplutura, se distribuie uniform pe suprafata aluatului, se ruleaza, se strang putin capetele si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu cealalta jumatate... Amestecam galbenusul cu lapte, il intindem peste cozonaci cu ajutorul unei pensule si presaram deasupra cateva "ciupituri" de zahar brut.Se lasa cozonacii sa creasca pentru inca 15 minute, pana isi dubleaza volumul. Se coc in cuptorul incins la 170 grade pentru 30 minute. Se lasa sa se raceasca, se portioneaza si se serveste. Sa va fie de folos!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (32)
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert salam de biscuiti cu arahide si nuci

Postat de Ksenya

Desert salam de biscuiti cu arahide si nuci

Biscuitii ii punem intr-o punga si-i zdrobim cu ciocanul de bucatarie. Topim untul la foc mic si adaugam zaharul, amestecam pana se dizolva. Dam oala de pe foc si adaugam cacaua, nucile si...

Citeste continuarea

Desert OLADI - Clatite rusesti

Postat de Ina

Desert OLADI - Clatite rusesti

Spargem ouale intr-un vas incapator si le mixam bine cu iaurtul. Adaugam zaharul și praful de sare, apoi faina si bicarbonatul stins cu putin otet sau zeama de lamaie. Omogenizam totul cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.03.2015, 19:22
Foartte bun!
la 30.03.2015, 19:25
la 30.03.2015, 19:25
Vai, Simona!
la 30.03.2015, 19:25
Tare bun!
la 30.03.2015, 19:26
Stiu Dya trebuia sa astept pana dupa sarbatori...dar sunt acasa zilele astea si am tot felul de pofte de dulce

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking