Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao

Postat de DinDragostePentruGatit in Dulciuri
19 Ian 2013 | 4140 vizualizari
Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao

Am încercat să prezint pas cu pas cum pregătesc cozonacul. Fiecare-l pregătește în stil diferit, personal... se respectă în mare unele reguli.

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg făină pentru cozonac;
  • 50 g drojdie;
  • 2-3 lg iaurt;
  • circa 400 mL lapte cald;
  • 3 ouă;
  • 300 g zahăr;
  • 50 g unt;
  • coaja de la 2 portocale;
  • sare.
  • Umplutura
  • 2 albușuri;
  • 4-5 lg cacao;
  • 5 lg zahăr;
  • 2 fiole esență de rom;
  • 1 cană de nuci - zdrobite;
  • 100 g stafide aurii.
  • Decor
  • 2 gălbenușuri;
  • 3-4 lg de lapte;
  • semințe de susan.

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Făina se cerne de 2-3 ori.

Pasul 1

Se pregătește maiaua: - se dizolvă drojdia în puțin lapte cald, 2 linguri zahăr și făină, cât să se obțină o pastă de consistența smântânii. Se lasă circa 10-15 minute într-un loc cald, până își mărește vizibil volumul. 

Pasul 2 

Iaurt + zahăr + ouă + unt + puțină sare - se amestecă până se dizolvă complet zahărul. În această compoziție se adaugă coajă rasă de portocală. 

Pasul 3

Într-un bol mare, se pune făina cernută, maiaua crescută și compoziția de mai sus. Se formează aluatul, adăugându-se lapte cald, atât cât să se obțină un aluat pufos nelipicios. 

Pasul 4

Se frământă circa 10 minute și se pune la dospit circa 1 oră, într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece. 

Pasul 5

Umplutura

Stafidele se țin circa 10 minute în apă caldă, se strecoară și se toarnă deasupra lor esență de rom. Se zdrobește miezul de nucă. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul, 4-5 lg cacao, nucile zdrobite, stafidele + esența. 

Pasul 6

După ce a trecut timpul de dospire al aluatului, se frământă cu ulei sau unt, aproximativ 30 minute. 

Pasul 7

Se împarte aluatul în 4 părți egale. Se întinde un dreptunghi de circa 1.5 cm, se pune pe suprafața acestuia 1/4 din umplutură și se rulează. La fel se procedează cu toate părțile de aluat. Se răsucesc câte două rulouri și se așează cu grijă într-o tavă (unsă cu unt sau se poate folosi pe hârtie de copt). Se ung  cu gălbenuș + lapte, se presară susan. 

Cozonacii astfel formați, se pun din nou la dospit, circa 20-30 minute, la loc cald. Se introduc tăvile în cuptorul încălzit și se coc la temperatură medie, circa 40-50 minute. 

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Gomboti cu prune

Postat de Valclaudia

Gomboti cu prune

Spalam prunele si le scoatem samburii. Fierbem cartofii in coaja. Ii racim, apoi se trec prin masina de tocat carne. Se amesteca apoi cu ouale, putina sare, 5-6 linguri de zahar, 3 linguri...

Citeste continuarea

Bezele cu migdale

Postat de Elena_Daria

Bezele cu migdale

Crema de ciocolata alba:  topim ciocolata alba impreuna cu frisca pe baie de aburi. O lasam sa se raceasca, apoi o punem in vasul de la mixer si incepem sa o mixam, la viteza mica,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.01.2013, 14:39
la 19.01.2013, 14:41
Felicitari! Te-ai incumetat sa faci cozonac! Vreau si eu o feliuta!
la 19.01.2013, 14:45
si ce frumosi ti-au iesit...
la 19.01.2013, 14:46
Multumesc, Bunica. Pregatesc des cozonac, ne place. Deja mi-a intrat in mana ...
Va servesc cu mare drag!
la 19.01.2013, 14:46
yammy

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking