Cozonacul regelui (Bolo rei)

Postat de cristeena20 in Dulciuri
5 Ian 2015 | 3815 vizualizari
Cozonacul regelui (Bolo rei)

Este cozonacul de Craciun traditional in Portuglia , cu multe fructe zaharizite si uscate, un deliciu.

Ingrediente

  • 750 gr faina
  • 30 gr drojdie
  • 150 gr margarina
  • 150 gr zahar
  • 150 gr fructe cristalizate
  • 150 fructe uscate (alune, nuci, seminte de pin,etc)
  • 4 oua + 1 galbenus
  • sare
  • coaja de la o lamaie si de la 1 portocala
  • putin vin de porto

Mod de preparare

Este important sa avem ingredientele pregatite si tinute la temperatura camerei. Fructele cristalizate se tau cubulete si le punem la inmuiat in vin de porto (daca nu aveti puteti inlocui cu esenta de rom sau visinata). Lasan cateva felii cristalizate pentru decor.

Intr-un castron punem drojdia cu putina apa calduta si amestecam cu o cana de faina. Lasma sa creasca la loc cald cca 15 minute.

Mixam margarina (mai moale) cu zaharul si coaja rasa de la lamaie si portocala. Adaugam treptat ouale si apoi drojdia care deja s-a umflat. Apoi punem restul de faina. Framantam cu mana (sau la robot) bine, pana aluatul devine elastic . Adaugam fructele inmuiate in vin de porto si fructele uscate taiate . Framantam inca putin si formam o bila pe care o punem intr-un vas , o pudram cu putina faina si o acoperim cu un prosop. Se pune la loc cald , fara curenti, sa creasca.(cca 4-5 ore) 

Cand aluatul si-a dublat volumul il scoatem pe o tava cu hartie de copt , iar in mijloc facem o gaura. Deasupra ungem cu un galbenus de ou si aranjam felii de fructe cristalizate si presaram cu fructe uscate (eu a, folosit seminte de pin pe margini).

Dam la cuptorul incins pana e copt. Scoatem si asa cald il ungem cu o pensula cu putin gem de caise lungit cu putina apa calduta .Presaram putin zahar pudra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul regelui (Bolo rei)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Clatite cu topping de ciocolata, banane si arahide

Postat de CameliaComan

Clatite cu topping de ciocolata, banane si arahide

Prima data trebuie sa amestecam ingredientele uscate (faina, zahar vanilat, praful de sare si praful de copt) intr-un bol incapator. Intr-un vas trebuie sa mixam oualele cu laptele, esenta de...

Citeste continuarea

Desert orez cu lapte si jeleu de cirese

Postat de mirela0911

Desert orez cu lapte si jeleu de cirese

Ciresele se spala si se curata de samburi. Se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul si se lasa deoparte, timp in care se pregateste orezul. Se spala orezul in mai multe ape, apoi se pune...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.01.2015, 17:51
Daca-i al regelui ne asezam si noi la masa....
la 05.01.2015, 17:57
ce frumos e
la 05.01.2015, 18:10
O minunatie ai facut tu aici!
la 05.01.2015, 18:23
Super !
la 05.01.2015, 18:30
Tare frumos este!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking