Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate

Postat de rocsi_1612 in Dulciuri
15 Ian 2020 | 2818 vizualizari
Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate

"Bunatati pentru Craciun" Anul acesta mi-am dorit un cozonac putin altfel decat cel clasic pentru sarbatori! De mult imi statea gandul la un cozonac in forma de coronita. Modelul nu a iesit asa perfect cum mi l-am imaginat, insa mi-a placut mult gustul lui: crema de nuca cu mult rom, dar si fructe uscate din belsug...Am savurat fiecare bucatica, la cafea, iar unii chiar cu o cana de lapte cald! Este un cozonac grozav!

Ingrediente

  • Aluat:
    • 500 gr faina
    • 240 ml lapte
    • 2 galbenusuri
    • 120 gr zahar brut
    • 7 gr drojdie uscata
    • 20 ml ulei de cocos
    • 40 gr unt
    • vanilie
    • coaja rasa de portocala
    • un praf de sare
    Umplutura:
    • 100 gr nuca macinata
    • 3 linguri zahar brut
    • 2 albusuri
    • 2 linguri karob
    • merisoare
    • stafide
    • mix de fructe uscate
    • coaja de portocala confiata
    • cateva migdale
    • 3 lingurite esenta de rom
    • zahar pudra

Mod de preparare

Aluatul: Laptele il puneti intr-o craticioara pe foc, pana devine caldut. Untul sa fie moale, de la temperatura camerei. Cerneti faina intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul brut, drojdia si amestecati cu o paleta. Puneti coaja de portocala si vanilia. Incepeti si turnati laptele caldut, treptat si framantati. Topiti uleiul de cocos pe baie de aburi, pana devine lichid. Il incorporati in aluat, apoi puneti untul moale, in doua reprize, nu tot deodata si framantati bine. Acoperiti bolul cu un prosop curat, il lasati intr-un loc caldut sa creasca, pana isi dubleaza volumul.

Umplutura: Aceasta o pregatiti cand vedeti ca aluatul este crescut: Bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul, mai mixati pana obtineti o bezea. Puneti nuca macinata, esenta de rom, karob-ul si amestecati cu o paleta. La final adaugati toate fructele uscate, execeptand migdalele. Presarati putin ulei pe masa de lucru. Rasturnati aluatul, intindeti o foaie drpetunghiulara, nu foarte subtire. Intindeti crema de nuca, iar deasupra puneti bucati de migdale. Rulati de la un capat, pe lungime, pana obtinei un sul. Il lasati intreg la unul din capete, cam 2-3 cm, iar restul il taiati in doua, pe lungime. Impletiti cele bucati obtinute, apoi uniti capetele formand un cerc. Il asezati cu grija pe o tava tapetata cu hartie de copt si il lasati sa stea in tava 10 minute. Il introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 30-35 de minute, pana se rumeneste frumos. Cand este gata, il scoateti din cuptor. Il lasati sa se raceasca circa 15-20 de minute, apoi, cat este inca caldut, il inveliti bine in folie alimentara, pentru a se pastra fraged. Il presarati cu zahar pudra, il portionati si serviti.

Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Postat de Pungasa_Rogue

Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Se cern 500 g faina intr-un castron mare. Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu circa jumatate din laptele cald pana cand se dizolva. Se toarna peste faina. Se adauga ouale, sarea (se pune...

Citeste continuarea

Tarta cu ciocolata si cirese

Postat de medioto59

Tarta cu ciocolata si cirese

Taiem untul bucatele si il punem intr-un bol. Batem oul cu un strop de sare. Adaugam peste unt zaharul,zaharul vanilat,oul batut  si coaja de portocala. Stingem bicarbonatul in zeama de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.01.2020, 17:41
O bunătate de cozonac ai făcut!
la 15.01.2020, 17:46
Umplutura de nuci este preferata mea...!
la 15.01.2020, 17:47
bun bun
la 15.01.2020, 17:50
Bun!
la 15.01.2020, 17:53

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking