Desert cozonac cu halva sau rahat

Postat de mirela0911 in Dulciuri
22 Apr 2019 | 2603 vizualizari
Desert cozonac cu halva sau rahat

Este un cozonac de post tare bun chiar daca nu are oua, lapte, etc. Initial am vrut sa-i fac pe amandoi doar cu halva dar pe urma mi-am zis ca poate n-o sa le placa copiilor asa ca am facut unul si cu rahat. Bineinteles ca de post si acesta.

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 1 lgt sare
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lgt zahar
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 80 g margarina
  • 100 g zahar
  • cca 600 ml apa minerala calduta
  • 200 g halva cu cacao
  • 200 g rahat colorat
  • 2 lg zahar brun

Mod de preparare

Intr-un bol larg se cerne faina. Se face o gropita in mijloc, iar pe margine se pune sarea. Se incalzesc 100 ml apa. Drojdia se zdrobeste si se pune in gropita, se adauga 1 lgt zahar si se toarna apa calduta. Se amesteca usor impreuna cu 2 lg faina si se lasa sa se activeze drojdia.
Intre timp se incalzeste usor apa impreuna cu 100 g zahar si zaharl vanilat si se amesteca pana se topeste acesta.
Dupa ce s-a activat drojdia, se pune 1 lgt coaja rasa de lamaie si se amesteca usor dinspre inerioe spre margini incorporand faina. Se toarna putin cate putin apa calduta pana se incorporeaza toata faina si se poate framanta.
Se rastoarna aluatul pe masa de lucru infainata si se framanta. Se adauga apoi margarina taiat cubulete si se continua framantarea pana se incorporeaza bine in aluat. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se intinde in foaie dreptunghiulara. Halvaua se da pe razatoarea cu gauri mari si se intinde pe toata suprafata aluatului. Se ruleaza si se pune intr-o tava de cozonac.
La fel se procedeaza cu restul de aluat dar de aceasta data se pune rahatul taiat in bucati mici. Se lasa sa mai dospeasca in tavi inca 15-20 de minute.
Se pensuleaza cu apa deasupra si se presara zahar brun. Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pt cca 40-45 de minute.
Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu halva sau rahat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert strudel cu branza si visine

Postat de GeorgianaGrigorescu

Desert strudel cu branza si visine

Pentru aluat amestecam oul cu otetul, uleiul, sarea si apa calduta. Adaugam si faina framantand usor. Aluatul nu  trebuie sa fie nici moale, dar nici prea tare. Intindem aluatul cat putem...

Citeste continuarea

Clatite cu Crema de Mascarpone

Postat de BakeUpArtist

Clatite cu Crema de Mascarpone

Pentru aluat, se bat bine ouăle, se adaugă laptele și apa, și apoi se îngroașă cu făină. Se lasă aproximativ 30 de minute, apoi se coc clătitele într-o tigaie teflonată...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.04.2019, 17:32
Cu rahat, îmi place, dar cu halva nu cred că aș face vreodată...
la 22.04.2019, 17:36
la 22.04.2019, 17:37
la 22.04.2019, 18:03
Eu vreau cu halva
la 22.04.2019, 18:55
Cu rahat vreau si eu o bucata .<

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking