Ingrediente
Aluat:
- 600 g faina alba
- 25 g drojdie
- un praf de sare
- 2 oua
- 150 g zahar brun
- 1 lingurita esenta de rom
- cate o lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
- 250 ml lapte caldut
- 80 g unt
Umplutura:
- 300 gr crema de ciocolata
- 200 gr nuca maruntita
- plus 1 galbenus pentru uns
- 3 linguri zahar pentru presarat deasupra
Mod de preparare
Poti framanta aluatul de cozonac cu mana sau cu ajutorul unui robot de bucatarie. Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 de faina si las-o sa se odihneasca 10 minute. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, restul de zahar, un praf de sare, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Mixeaza putin sa se amestece ingredientele. Adauga maiaua, apoi faina, putin cate putin si lasa la framantat 15 minute. Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora.
Presara faina pe masa, rastoarna aluatul si imparte-l in patru. Pe o hartie de copt, intinde o foaie rotunda de marimea tavii in care coci cozonacul. Unge-o cu crema de ciocolata, presara nuca maruntita si acopera cu alta foaie de cozonac. Unge din nou cu crema, presara nuca, pune a treia foaie, iar ciocolata si nuca si acopera cu ultima foaie. Pune in centru un pahar, apoi taie cozonacul in patru, apoi 8 si la final in 12 felii. Rasuceste cate doua felii in exterior de doua ori si formeaza petalele florii de cozonac. Priveste cu atentie, nu-i greu deloc! Acopera-l din nou cu un prosop si mai lasa-l sa creasca 20 de minute.
Unge cozonacul cu galbenusul de ou si presara deasupra zahar, apoi coace-l in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste deasupra. Scoate-l apoi din cuptor si lasa-l sa se raceasca pe un platou. Nu-i asa ca arata grozav?
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac floare cu nuci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (7)
|