Desert cozonac impletit cu nuca

Postat de Veronica22 in Dulciuri
14 Feb 2019 | 2301 vizualizari
Desert cozonac impletit cu nuca

Ingrediente

  • Maia:
  • 100 gr faina alba 000
  • 200 ml lapte
  • 40 gr drojdie proaspata (eu doar asa folosesc intotdeauna)
  • Aluat:
  • 900 gr faina alba 000
  • 8 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • esenta de rom si vanilie,
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • putina sare (sarea ajuta la aprofundarea aromelor)
  • Umplutura:
  • 600 gr nuca macinata
  • 200 gr zahar
  • 3 albusuri (de la ouale folosite in aluat)
  • 1 lingura cacao

Mod de preparare

Maia:  200 ml lapte se infierbanta pana aproape de fierbere, adaugam 100 gr faina si amestecam repede sa nu faca cocoloase. Lasam apoi sa se racoresca putin.

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar pentru a se lichefia si o adaugam in compozitia de lapte si faina care acum este doar calduta.O lasam apoi la loc caldut pentru a-si dubla volumul.

Aluat:
Faina se cerne pentru a se afana in vasul in care vom framanta.Adaugam apoi zaharul,cele 8 galbenusuri,esentele si coaja de la portocala si lamaie,sare,uleiul si untul care a fost topit si racorit in prealabil.
Laptele care trebuie sa fie caldut se va adauga treptat in timp ce framantam.

Adaugam si maiaua care a crescut si ne apucam de framantat. 

Se framanta bine,aproximativ 20 min si apoi se lasa la crescut acoperit cu un servet de panza si in loc caldut(ferit de cureti reci).


In timp ce aluatul creste voiniceste noi vom pregati umplutura.
Albusurile se bat spuma,se adauga zaharul si vom mixa pana se topeste si obtinem o bezea consistenta,adaugam nuca macinata si cacaua.

Pregatim apoi suciturile de cozonac.
Impartim aluatul pe care l-am framantat cateva minute dupa ce a crescut, in patru parti egale.
Pentru  a intinde foile folosim ulei nu faina( cum am vazut ca fac multe gospodine).
Intindem foaia ,indindem apoi un start uniform din crema de nuca(pe care am impartit-o tot in patru parti egale) si rulam cate se poate de strans.Cele doua suluri se vor impleti intre ele .Obtinem astfel sucitura de cozonac impletit.

Lasam 20 min apoi cozonacii sa mai creasaca in tava,se ung  cu pensula cu un galbenus de ou si se dau la cuptor.Cozonacii trebuie sa se coaca incet,deci focul va fi mic si-i lasam aproximativ o ora si jumatate(in functie de cuptorul fiecareia)

Dupa ce scoatem cozonacii din tava este bine sa-i lasam sa se raceasca pe o parte(sfatul marilor bucatari)pentru a nu se lasa daca sunt prea pufosi.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac impletit cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (7)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert cozonac impletit cu mac si nuca

Postat de katty

Desert cozonac impletit cu mac si nuca

Cernem faina intr-un castron adanc. Oparim laptele. Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase. Amestecam pana obtinem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.02.2019, 16:24
Foarte gustos!
la 18.02.2019, 16:31
la 18.02.2019, 17:14
Ce pufosenie aromata!
la 18.02.2019, 17:19
Delicios!
la 18.02.2019, 18:46
bun o fi

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking