Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi

Postat de RODIMUR in Prajituri
4 Ian 2018 | 3884 vizualizari
Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi

De obicei, pentru Revelion, în afară de două-trei prăjituri mai făceam un tort. Anul acesta, am vrut să probez premiul primit la concurs și am făcut un guguluf cu stafide și dulceață de fragi. Toate bune și frumoase, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Am făcut compoziția și abia când am turnat o jumătate din ea în formă, mi-am dat seama că potrivit obișnuinței, făcusem o cantitate pentru forma mea veche, de 20 cm, iar forma primită ca premiu era de 27 cm... Așa că guguluful a ieșit foarte bun, dar cam scund... Așadar, ingredientele sunt pentru o formă de copt de dimensiuni mici. Dacă aveți o formă mai mare, va trebui să dublați cantitatea, ca să aveți un guguluf mai înalt.

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de făină
  • 3 linguri de ulei
  • 1 plic de vanilie
  • 1/4 plic de praf de copt
  • 100 grame stafide aurii
  • esență de rom pentru aromat stafidele
  • 20 grame unt pentru uns forma de copt
  • făină pentru tapetat forma de copt
  • 50 grame ciocolată (albă) pentru decor
  • 1 lingură de ulei pentru topit ciocolata
  • fragi din dulceață

Mod de preparare

Se separă bine albușurile de gălbenușuri și se mixează, până când încep să crească. Se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul, vanilia și praful de copt și se continuă mixarea. Se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina, în ploaie și la urmă uleiul, mixând permanent. (În rețeta originală pe care o folosesc, se recomandă 6 linguri de ulei, dar eu am pus întotdeauna numai 3 linguri, pentru că acest ingredient îngreunează aluatul).

Se toarnă o jumătate din compoziție în forma de copt (unsă în prealabil cu unt și tapetată cu făină), după care se adaugă stafidele, alese din timp, opărite rapid și ținute în prealabil 25-30 minute în esență de rom.

Se toarnă și restul de compoziție, având grijă să se distribuie uniform pe toată suprafața formei și se dă tava la cuptor, la foc mediu.

Când guguluful s-a rumenit, se face proba cu scobitoarea și se oprește focul de la cuptor. Se lasă guguluful în cuptorul cu ușa deschisă, ca să se răcorească treptat și să nu cadă.

Cănd s-a răcorit puțin, se scoate guguluful din cuptor, se scoate din formă și abia când este rece se decorează cu ciocolată topită, cu o lingură de ulei, la bain-marie și cu fragi din dulceață.

Guguluful se poate felia peste 2-3 ore, când ciocolata s-a întărit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (40)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert Prajitura razuita cu mere si migdale

Postat de mirela0911

Desert Prajitura razuita cu mere si migdale

Merele se spala si se curata de coaja. Se dau pe razatoarea cu gauri mari si se pun la calit intr-o cratita. Se adauga zaharul dupa gust (in functie si de cat sunt de dulci merele) si se amesteca....

Citeste continuarea

Briose cu banane

Postat de mirela0911

Briose cu banane

Faina se amesteca cu bicarbonatul. Ouale se bat bine cu praful de sare si zaharul, pana ce acesta din urma se topeste. Laptele si uleiul se amesteca si se toarna in fir subtire peste oua. Se...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 04.01.2018, 01:50
la 04.01.2018, 02:01
Mulțumesc frumos, Mimi!
la 04.01.2018, 06:14
Bun și chiar frumos!
la 04.01.2018, 06:38
Yamiii, ce bine arata!
la 04.01.2018, 06:45
Mulțumesc frumos, Kytz!

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking