Se amestecă la foc mic: apa, laptele, sarea și zahărul, după care se adaugă și untul, iar când s-a topit și compoziția clocotește și este omogenă, se adaugă dintr-o dată întreaga cantitate de făină albă. Se amestecă bine, la foc mic, pentru a omogeniza compoziția și pentru a face să se evapore tot lichidul. Rezultă un aluat pripit ("pâte à choux") care se lasă puțin la răcorit, după care se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine pentru încorporarea fiecăruia, înainte de a-l adăuga pe următorul. Dacă ouăle sunt mari, se adaugă numai 4 bucăți.
Se pune aluatul pripit/opărit într-un posh și se fac bastonașe de maxim 6-7 cm lungime (ele mai cresc în cuptor), pe tava prevăzută cu hârtie de copt.
Se dă tava la cuptorul încins, la foc iute și timp de 10 minute nu se deschide ușa aragazului. Se diminuează focul la mediu și se mai lasă încă 10 minute, după care se poate deschide ușa de la cuptor. Se înțeapă cu o scobitoare fiecare ecler, pentru a ieși aerul fierbinte/aburii din ele și pentru a se usca bine și în interior (să nu rămână cleioase).
După aceasta se mai lasă cam 10 minute, atât cât să se rumenească bine eclerurile. Se pot lăsa să se usuce în cuptor, cu ușa deschisă.
Pentru crema patisieră (de vanilie) se amestecă: zahărul, sarea, amidonul, vanilia și gălbenușurile, după care se adaugă laptele rece, puțin câte puțin, până ce se omogenizează compoziția.
Se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce amestecul se îngroașă bine, după care se ia de pe foc și se lasă la răcorit 4-5 minute, amestecând din când în când, pentru a nu face crustă.
Când compoziția s-a răcorit puțin se adaugă untul, se uniformizează și se lasă să se răcească de tot, acoperită cu o folie de plastic, ca să nu se formeze crustă la suprafață. Când este rece, se poate da la frigider, până ce vor fi gata eclerurile.
Când s-au răcorit complet, eclerurile se taie pe lungime, lateral, într-o singură parte și se umplu cu o cremă (de vanilie, de vanilie cu frișcă, de ciocolată...) sau chiar numai cu frișcă. Pentru aceasta se folosește un posh, sau pur și simplu se pot umple cu o linguriță.
Se dau eclerurile umplute la frigider și după 1-2 ore, pot fi decorate cu ciocolată (topită la bain-marie cu 1-2 linguri de ulei, sau cu puțină frișcă lichidă) și cu diferite ornamente, sau fructe din dulceață.
Eclerurile pot râmâne decorate simplu, doar cu ciocolată, sau pudrate cu zahăr.
Se țin la frigider și se servesc reci.