Ingrediente
- Făină albă 000 800 g,
- Zahăr tos 250 g,
- Lapte gras 3,5% 225 ml,
- Smântână grasă lichidă 30 ml,
- Ulei de floarea soarelui 100 ml,
- Borș 50 ml, Unt 70 g,
- Ouă mari 2 bucăți,
- Sare de mare ½ linguriță,
- Drojdie uscată 2pliculețe, cca. 14 g,
- Coajă de lămâie cca. 2 lingurițe,
- Coajă de portocală 2 lingurițe,
- Stafide aurii cca. 100 g,
- Merișoare cca. 100 g,
- Ghimbir confiat cca. 50 g,
- Caise confiate cca. 50 g,
- Zahăr vanilinat cu aroma de rom 1 plic,
- Fulgi de cocos 2 linguri (optional).
Mod de preparare
Ouăle se amestecă energic cu zahărul, până se omogenizează.
Laptele călduț se amestecă cu drojdia și zahărul aromat vanilinat.
Într-un bol mare se cerne făina, apoi se adaugă amestecul de ouă, untul topit, smântâna, borșul, uleiul, praful de sare, laptele amestecat cu drojdia și se începe frământarea, sfatul meu e să folosiți un mixer planetar, sau să vă suflecați bine mânecile, cca. 25 de minute, adăugându-se și uleiul în fir subțire, între timp.
După prima fază de frământare se adaugă fructele confiate și mărunțite, după caz, apoi se continua frământarea, încă minim 25 de minute. Apoi se lasă aluatul la dospit minim 30 de minute, acoperit, într-un loc ferit de aer rece.
Aluatul dospit se împarte în două tăvi rotunde, tapetate cu foaie de pergament, se presară fulgii de cocos și se mai lasă la dospit cca. 30 minute.
Apoi se pun la copt în cuptorul preîncins cca. 30 minute la 200 grade, apoi încă 25 minute la 180 grade.
După ce trece testul scobitorii se scot din cuptor și se lasă la răcit în formă, acoperit.
Spor și poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert panettone cu fructe confiate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
|