Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois

Postat de ctlina in Dulciuri
6 Ian 2019 | 2214 vizualizari
Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois

Placinta numita "la galette des rois" este o placinta foarte populara in Franta cu ocazia Epifaniei ce se sarbatoreste pe 6 ianuarie. Este pregatita si servita toata luna ianuarie. Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei. Iata varianta facuta anul acesta. Am folosit pudra de praline cumparata. O puteti face de casa daca doriti, iata reteta. Praline: 100 g de zahar si 100 g migdale+alune Produs de cofetarie casant, facut din migdale, alune si zahar caramelizat. Punem zaharul la caramelizat intr-o oala mica, cu fund dublu. Cand obtinem un caramel frumos oprim focul si adaugam migdalele si alunele. Le acoperim bine cu caramel apoi le rastrunam pe o planseta. Le lasam la racit. Cand s-au racit le mixam pentru o obtine o pudra (sau continuam pana obtinem o pasta - ca pentru Prajitura Paris-Brest).   https://www.blogulluicatalina.com/2019/01/placinta-cu-ciocolata-galette-des-rois.html

Ingrediente

  • 1 aluat de foietaj
  • 100 g de ciocolata neagra
  • 1 ou intreg +1 galbenus
  • 50 g de zahar
  • 80 g de pudra de pralin
  • 30 g de unt
  • 1 galbenus+ 1 lingura de lapte pentru dorat
  • 1 figurina + 1 coroana

Mod de preparare

Incalziti cuptorul la 180 °C.

Intindem sau taiem aluatul in 2 dreptungiuri (unul putin mai mare).

Dati la rece.

Topiti ciocolata impreuna cu untul. Amestecati bine si lasati sa se raceasca.

Intr-un castron sau in bolul robotului frecati bine oul intreg cu galbenusul si zaharul.

Adaugati pudra de pralin si apoi ciocolata racita si amestecati bine.

Punem pe o placa tapisata aluatul mai mic.

Depuneti crema deasupra. Cu un penson ungem marginile cu ou batut sau cu apa .

Ascundem figurina şi acoperim cu cea de-a doua foaie. Taiem si sudam marginile. Dati la rece 10 minute.

Decorati daca doriti cu aluatul ramas.

Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de lapte rece.

Intepati cu o scobitoare sau faceti o gaura mica in mijloc.

Se coace in cuptorul incalzit la 180°C timp de 25 minute.

Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert bomboane Rafaello

Postat de gatiticuspor

Desert bomboane Rafaello

Amestecati laptele cindensat cu cele 190 de grame de nuca de cocos. Daca amestecul vi se pare cam moale si inca se lipeste de degete, mai adaugati nuca de cocos. Formati bile de marimea unei...

Citeste continuarea

Floricele pentru Mos Craciun

Postat de Constelatialeu

Floricele pentru Mos Craciun

Pentru ca aveam in congelator niste aluat foitaj si pentru ca trebuia sa-l scot sa bag ''porcariile'' pentru Craciun, am zis ca mi-ar prinde bine niste joaca, ca am niste forme dragute si-mi place...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.01.2019, 17:30
Suna periculos de tentant....dar sa vin in vizita si sa mananc suna si mai tentant...
la 06.01.2019, 17:37
la 06.01.2019, 17:47
la 06.01.2019, 17:51
Tare tentanta e!
la 06.01.2019, 18:01
Foarte bună!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking