Desert sarlota Diplomat, cu portocale

Postat de RODIMUR in Torturi
19 Ian 2019 | 4727 vizualizari
Desert sarlota Diplomat, cu portocale

În urmă cu două săptămâni am făcut o șarlotă rusească obișnuită, cu câteva feluri de fructe din compot, dar deși era frumoasă și bună, mi-am zis că totuși fructele caracteristice iernii sunt portocalele. Așa că am reluat activitatea în domeniul șarlotelor și am făcut alta, aceasta de față. Este o șarlotă tip Diplomat, cu portocale, parfumată și absolut delicioasă. Cât despre aspectul ei, care mă făcea să ezit când a trebuit să o tai, nu mai am nimic de adăugat. Destul că mi-a fost foarte greu să aleg pozele pentru ilustrare, din cele aproape 100 realizate și că abia acum, la câteva zile după ce s-a terminat minunăția de șarlotă, reușesc să postez rețeta... Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care șarlota a stat la rece, pentru a se închega.

Ingrediente

  • 200 grame de pișcoturi de șampanie
  • 300 ml de lapte dulce
  • 4 gălbenușuri
  • 100 grame de zahăr tos fin
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 9 grame de gelatină
  • 1 plic de vanilie
  • 200 ml de smântână grasă (pentru frișcă)
  • 2 linguri de zahăr pudră (pentru frișcă)
  • 1 plic de vanilie (pentru frișcă)
  • 3 portocale
  • coaja răzuită de la o portocală
  • Pentru sirop:
  • zeama/sucul de la o portocală
  • Pentru decor:
  • ornamente decor
  • frișcă din 100 ml de smântână grasă + 1 lingură de zahăr pudră

Mod de preparare

Mai întâi se amestecă ingredientele uscate (zahărul tos, amidonul alimentar și vanilia). Se adaugă apoi gălbenușurile și treptat, puțin câte puțin, laptele cald.

Se dă compoziția la bain-marie, amestecând în ea din când în când, până ce se îngroașă, după care se lasă să se răcorească, dar tot se mai amestecă, pentru a nu face pojghiță deasupra, sau cocoloașe.

Între timp se pune gelatina la înmuiat cu apă rece, conform indicațiilor de pe plic. După ce gelatina a absorbit apa, se încălzește foarte puțin pe foc, până ce se dizolvă în totalitate granulele. Se lasă gelatina să se răcească și apoi se adaugă în compoziția de șarlotă, deja răcită. Se mixează bine, pentru uniformizare.

Se mixează smântâna și se adaugă treptat zahărul pudră și vanilia, iar când frișca este bine legată, se adaugă în compoziția de șarlotă. Se adaugă coaja răzuită de la o portocală, se  amestecă ușor pentru uniformizare și apoi se dă crema la rece.

Se stoarce o portocală pentru sirop, iar celelalte două se desfac în felii pentru a fi folosite în șarlotă.

Se ”îmbracă” forma în folie alimentară, lăsând marginile mai mari, pentru ca la sfârșit, șarlota să se poată răsturna ușor.

Se umezesc rapid pișcoturile în sucul de portocală și se pun circular în formă. Se retează frumos capetele de pișcoturi care depășesc marginea formei. 

După ce s-au aranjat toate pișcoturile de jur-împrejur, se pun felii de portocală la baza formei și se umple forma până sus cu șarlota/crema răcită.

Se mai pune un rând de felii de portocală și se acoperă totul cu pișcoturi de șampanie, umezite rapid în suc.

Se învelește forma cu șarlota în folie alimentară și se dă la rece pentru 7-8 ore (chiar peste noapte, dacă este cazul).

A doua zi, se pune platoul pe forma cu șarlota și se răstoarnă ușor. Se scoate folia alimentară și se decorează cu frișcă (făcută din smântână grasă proaspătă, mixată cu o lingură de zahăr pudră) și cu ornamente, după preferințe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert sarlota Diplomat, cu portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Tort spirala cu crema de fructe de padure

Postat de Geanina87

Tort spirala cu crema de fructe de padure

Pentru crema : Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece pentru 10 minute, apoi se storc bine si se dizolva in laptele cald.Frisca se bate cu zaharul,apoi se amesteca cu mascarpone,laptele...

Citeste continuarea

Desert tort cu ciocolata, mure si mascarpone - reteta cu nr. 500

Postat de oanapl

Desert tort cu ciocolata, mure si mascarpone - reteta cu nr. 500

Încălzești 200 ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi 200g ciocolată ruptă bucățele. După un minut amesteci bine și vei obține o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.01.2019, 06:44
Adauga comentariu...
la 19.01.2019, 09:11
la 19.01.2019, 11:47
Mmmm.......bun!
la 19.01.2019, 12:41
Mulțumesc, Angela!
la 19.01.2019, 12:42
Mulțumesc frumos, Madi! Într-adevăr, a fost un deliciu...!

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking